Majd én megcsinálom!

Egyebek
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Az unokatestvérem, Máté, épp Hollandiában van, de nem turistaként. Dolgozik is, tanul is, segít is. Hogy lehet ezt a hármat egyszerre csinálni? A jelszó: önkéntes munka!

Engem a szüleim arra neveltek, hogy legyek segítőkész. Ezért be szoktam vásárolni az egyik idős szomszéd néninek, és nem azért, mert utána sütivel kínál, bár persze nagyon finom az almás pitéje. Néha elviszem sétálni a másik szomszéd kutyáját, mert neki már nagyon fáj a lába, a tacsi viszont igényli a mozgást.

Az önkénteskedésnek azért van egy magasabb szintje, és ez a jótékonykodás. Ekkor pénzt is adhatunk valakinek, például egy koldusnak az aluljáróban, emellett a munkánkkal is segíthetünk másokat vagy egy jó célt.

Elvárni a hálát?

Máté egy tulipánfarmon van, ahol napi néhány órát dolgozik. Sok más országból érkeznek oda önkéntesek, így van lehetősége nyelvet tanulni. Ráadásul azt írja, hogy nagyon jó a csapat, szerinte életre szóló barátságok is szövődnek kint.

Ő puszta jó szándékból segít, nem vár érte se pénzt, se dicséretet (persze szállás és ellátás jár neki). Ennek ellenére persze nagyon sokan kifejezik a hálájukat, és ez jól is esik neki. Azt nagyon utálom, amikor valaki úgy segít, hogy ezt fennhangon hirdeti, fotókat rak fel róla az internetre, hogy mindenki lássa, micsoda király ő. Én ha segítek, azt nem mondom el senkinek, az egyszerűen csak nekem esik jól, és kész. Azért abban hiszek, hogy ha valakivel jót cselekszem, akkor azt az életben majd később mástól, máshogyan, de vissza fogom kapni.

Mátét azért az is motiválta az önkéntes munkára, hogy később egyetemre szeretne menni, aztán pedig jó állást akar. Sok munkahelyen nagy a túljelentkezés, és az egyik szempont, ami alapján a jelölt mellett döntenek, az is lehet, hogy az illető végzett-e, és ha igen, milyen önkéntes munkát. Az önéletrajzban jól mutat egy ilyen jellegű tevékenység.

Miért? Hol?

Mi ösztönözhet arra, hogy önkéntes munkát végezzünk? A segítőkészség, az önfeláldozás. Jólesik látni, hogy amit én teszek, attól valaki másnak jobbá válik az élete, vagy szebb lesz a környezet.

Önkénteskedni lehet az önkormányzatnál vagy valamilyen civil szervezetnél, alapítványnál, egyesületnél, de simán magánalapon is. A legismertebb segítő szervezetek például a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a Greenpeace vagy az UNICEF.

Rászorulók

Vannak olyan csoportok, akik különösen rászorulnak mások támogatására. Ilyenek a fogyatékkal élők, gyerekek, idősek, betegek. Segíteni lehet a környezetvédelem, az állatvédelem, a katasztrófavédelem területén is.

Lehet gyűjtést szervezni, például élelmiszert, ruhát, tanszert, vagy ezekben részt venni. A Krisna-tudatú hívők rendszeresen osztanak ételt a Blahán. Mi is fel szoktuk ajánlani a kinőtt ruháinkat, megunt játékainkat a rosszabb anyagi helyzetben lévőknek.

 A fogyatékkal élők – mozgássérültek, vakok, hallássérültek, értelmi fogyatékosok – főként rá vannak szorulva az önkéntes segítőkre. El lehet menni vakokhoz felolvasni, vagy elkísérni őket a városban, segíteni a közlekedésben.

Gyerekek

Aki szereti a kisgyerekeket, vállalhat gyerekfelügyeletet. Nekem itt vannak a nagyszüleim, de a barátomra, amikor kicsi volt, gyakran vigyázott egy néni. Otthon játszott vele, vagy elvitte a játszótérre. Így a szülei elmehettek egy kicsit kettesben valahová.

A gyerekekkel foglalkozás speciális formája a táborokban önkénteskedés, például ifinek lenni a PEOPLE TEAM táborában. Ilyenkor a fiatalok a gyerekekkel foglalkoznak, de közben ők is részt vesznek sok színes eseményen, ráadásul közösségépítésnek sem utolsó egy ilyen program.

A kórházakban lévő beteg gyerekeknek is lehet segíteni a tanulásban, vagy mesét mondani nekik, esetleg a bohócdoktorok mintájára felvidítani őket.

Idősek

Az idősek sokszor nagyon magányosak, és egyszerűen csak társaságra vágynak. Azt szeretnék, ha valaki beszélgetne vagy játszana velük a saját házukban vagy idősek otthonában. Segítséget jelenthet számukra, ha bevásárolunk nekik, vagy felhasogatjuk a tűzifájukat. Komolyabb elkészültséget igényel a hospice-ház, ahol a haldoklókat kísérik utolsó útjukon.

A katasztrófavédelem is fogad önkénteseket. A helyi önkéntes tűzoltók sokkal hamarabb kiérnek a tűzesetekhez, balesetekhez. Menekültek gyakran érkeznek Magyarországra. Őket tolmácsolással lehet segíteni.

Természet

Aki szereti az állatokat, sétáltathat kutyákat, vagy dolgozhat állatmenhelyen. A Sea Shepherd nevű mozgalom a tenger élővilágát igyekszik megvédeni, például megakadályozzák az illegális bálnavadászatot.

A természetet is védeni kell. Szemetet szedni bárki tud a saját utcájában, településén vagy kint, a természetben. Jó érzés lehet egy erdőt vagy egy tavat megtisztítani a sok hulladéktól. Ha pedig fát ültetünk, annak majd a gyerekeink és unokáink fognak örülni.

Az önkéntes tevékenység egy különleges módja az, amikor az ember külföldre megy, úgy, mint Máté. Itt az érdekes tevékenységek mellett közösségi élményben és nyelvtanulásban lehet részünk.

Én is!

Amikor nagy leszek, én is szeretnék önkéntes munkát végezni. Például elmennék egy fesztiválra a recepción vagy a játszóházban dolgozni, esetleg a tisztaságot és a rendet felügyelni. Itt a munkáért cserébe kapnék ételt, és részt vehetnék a programokon is. Addig is átugrom Lujzi nénihez, és megkérdezem, mit hozzak neki a boltból.

Az önkéntesek nemzetközi napja december ötödike.

Szerző: Tóth Réka

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több