Homokbánya története

Egyebek
PEOPLE TEAM tábor

Biztos mindenki látta már útban a tábor felé a volt orosz laktanya ürességtől kongó, lepukkant épületeit. De azt például ki tudja, hogy eredetileg nem az oroszok építették az első laktanyát a környéken?

Az első katonai létesítményt 1887. október elsején adták át Rudolf lovassági laktanya néven, és huszárezredek éltek ott. Akkor még nem a most omladozó épületek álltak a területen, az erősen szocialista stílusú házakat csak később építtették meg a politikailag gyanús emberekkel és kicsit idősebb gyerekeikkel. Az első világháború után is a honvédség tulajdonában álló terület újabb bővítésen esett át, évente rendeztek valamilyen ünnepséget, és a második világháborúra már 88 állásos lovarda és 17 férőhelyes kocsiszín is készült. 1949-ben elkezdtek betelepülni a szovjet katonák a családjaikkal, majd 1956 után csak oroszok éltek már a laktanyán belül. A rendszerváltásig folyton bővítések voltak, ekkor nyerte el végleges formáját a 33 (más forrás szerint 174) épületből álló komplexum.

A Homokbánya elnevezést ebben az időszakban kezdték el használni. Akkor még Homokbánya nem volt ennyire közel a városhoz, különálló volt területileg, de közigazgatásilag még Kecskeméthez tartozott. A környéken csak gyümölcsösök voltak, melyeknek tulajai sokat panaszkodtak, mert a szovjet katonák rendszeresen megdézsmálták a termést. Ezenkívül viszont nem volt atrocitás a magyar és orosz lakosok között, ami nem mindenhol volt így az országban. A laktanyán belül viszont még bőven használható volt a testi fenyítés, beszámolók szerint egy-két tiszt puskatussal verte a sorkatonákat, ha nem végezték a feladatukat rendesen. Egy rejtélyes halálesetről is tudni abból az időből, amit máig nem derítettek fel.

1989-ben, a rendszerváltás idejében elkezdtek kivonulni a már akkor is nagyon leromlott állapotban lévő laktanyából az itt élők és állomásozók. A kivonulás után tíz évnek kellett eltelnie, hogy valami történjen az épületekkel. Több mint száz lakást alakítottak ki Homokbánya szélén, a terület közepén pedig először két kollégiumot, később pedig egy Tudósházat alakítottak ki. Azóta semmi, az 1-es busz ugyanazon romos épületek között fordul meg lassan két évtizede. Lesz valami a romos épületekből valaha?

Kádár Bence

KecskeNEWSás-archívum

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

Táborozni régen

Most még ugyan tél van, de 5-6 hónap múlva már nyoma sem lesz a hónak és a hidegnek. A gyerekek…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

Majd én megcsinálom!

Az unokatestvérem, Máté, épp Hollandiában van, de nem turistaként. Dolgozik is, tanul is, segít is. Hogy lehet ezt a hármat…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

A nagy háború kis hősei

Az I. világháborúra több mint négy évig tartó világégésként emlékezünk, amely a XX. század elején, 1914 és 1918 között zajlott.…

Még több