Hogyan legyél (el)ismert színész?

Egyebek
Hogyan legyél (el)ismert színész?

Shakespeare szavaival élve: „Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő. Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár.” A hivatásos színészek folyamatosan új szerepet öltenek magukra az élethosszig tartó darabban, az egyik legösszetettebb művészeti ágat választották ugyanis: előadóként egyszerre kell magukévá tenni az irodalmat, a zenét és a mozgást. Léteznek született tehetségek, habár minden képesség fejleszthető. Amennyiben úgy érzed, benned él a következő Robert De Niro vagy Meryl Streep, fedezd fel, hogyan törhetne elő – erre teszünk néhány javaslatot a következőkben.

Drámaszakkör

Az iskolában több szakkör közül válogathatsz. Egyes intézményekben a klasszikus fakultatív órák mellett megjelent a színészet is. Akkor se csüggedj, ha nincs lehetőséged jelentkezni, hiszen minden évben középiskolás drámaversenyt rendeznek az ország különböző pontjain. Szemlézd rendszeresen a pályázatokat, illetve a hozzád helyileg legközelebb eső színház honlapját. Állíts össze egy csapatot szerepelni vágyó barátaiddal, kérj segítséget magyartanárodtól, és kezdődhetnek is a próbák. Ki tudja, előfordulhat, hogy egy állandó színjátszókör alapító tagjait tisztelhetjük bennetek.

Tábor neked

A PEOPLE TEAM tematikus nyári tábora kezdő és haladó színészpalántáknak egyaránt ajánlott. Habár a kéthetes turnus nem válthat ki egy tanévnyi színházkurzust, a PT-nél is hivatásos színészek, rendezők és dramaturgok vezetnek be az álomszerű világba. Ráadásul oktatóid és társaid ugyancsak fiatalok lesznek, így hát nem kell aggódnod amiatt, hogy nem értetek majd szót egymással. Ahhoz, hogy utánozhatatlan és egyedi darabot alkossatok meg a tábor végére, fontos, hogy mindenki jól érezze magát a saját bőrében és a választott karakterében. A PEOPLE TEAM-nél igazi gyerekparadicsomra számíthatsz, és nemcsak azért, mert korlátlanul fogyaszthatsz gyümölcsöt, hanem a kurzus után is izgalmas programokban és bulikon vehetsz részt több száz 7 és 17 év közötti ifjúval együtt. Eljössz, ugye?

Amatőr társulat

A nagyvárosokban gyakran több amatőr társulat is működik, amelyek környékbeli fiatalokat várnak folyamatosan bővülő csapatukba. Nyugodtan vedd fel velük a kapcsolatot akkor is, ha nem találod a tagfelvételt vagy az aktuális kurzusokat. Nézd meg valamelyik előadásukat, és ha szimpatikusak, kérdezd meg, hogyan csatlakozhatsz hozzájuk. Ezeknek a kibontakozó színjátszóköröknek a gyakorláson és a kapcsolatépítésen túl az a legnagyobb előnyük, hogy másokkal együtt fejlődhetsz; kölcsönösen segítitek és motiváljátok egymást.

Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)

Nem minden alkotó rendelkezik szakirányú végzettséggel. Csak hogy egy példát említsünk, Fliegauf Bence rendező-forgatókönyvírót például a maximális pontszám elérése ellenére sem vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de még az sem garantálja a diploma megszerzését, hogyvalaki az említett intézmény hallgatója. Mire számíthatsz az egyetemi rostán? A felvételi eljárás során részvizsgákat kell tenned, ezek során beszéded és orgánumod alkalmasságát vizsgálják meg, valamint mozgás- és tánckészségedet is be kell mutatnod. Ezután következik a szereplés: versmondás, ének és egy választott monológ előadása.

„A színészképzés során fontos szempont az őszinteség, hogy a hallgató önmagával is tisztában legyen, annak érdekében, hogy képes legyen megfogalmazni az általa játszott szerep igazságát. Ezzel egy időben a képzés fizikailag, intellektuálisan és morálisan is felkészíti a színészt a feladataira, hogy a színházi alkotóközösségben egyenrangú partnerként, másokért is dolgozva képviselhesse önmagát” – olvasható az SZFE honlapján. A próbák és előadások mellett tehát elméleti oktatásra is számíthatsz. Ezekkel testközelben ismerkedhetsz meg, a PEOPLE TEAM 2020-as színésztáborában ugyanis négy másodéves hallgató lesz az oktatód, akikhez nyugodt szívvel fordulhatsz segítségért.

És te mivel töltöd a nyarat? Keresel egy társulatot, eljössz táborozni, vagy esetleg mindkettő?

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több