Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyereked

Egyebek
Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyereked

Mindannyian a fogyasztói társadalom részei vagyunk, szokásaink mégis generációról generációra változnak: a mai tizenévesek már jóval hamarabb belépnek a pénz labirintusszerű világába. Ez a korai kezdés komoly gondokat generálhat, akár a családi kasszában is. De ki tehet erről?

Tudatos döntéseket hozni olykor felnőttként is nehéz, miért lenne jogos a kamaszoktól azt követelni, amivel néha mi is hadilábon állunk? A megalapozatlan elvárások helyett okosabb a pénzügyi alapismeretek átadására időt fordítani. Előre szólunk: nem biztos, hogy a család fiatalabb tagjai kitörő örömmel fogadják majd az ötletet, ám ha cselesen közelítitek meg a kérdést, hasznos partnerekké válhatnak. Kapcsoljátok össze a gazdasági nevelést az átlagos napi teendőkkel: bevásárlással vagy utazással. Vonjátok be a srácokat a családi költségvetés kérdéseibe, gondolkodjatok együtt, és válasszatok közösen. Így a gyerekek szinte észrevétlenül egyre közelebb kerülnek a racionalitáshoz.

Menjetek közösen bevásárolni!

A bevásárlások egy család hétköznapjainak talán egyik legfontosabb gazdasági eleme. Bolt vagy piac nélkül nincs reggeli, vacsora, de bevásárlás híján az alapvető otthoni felszerelések is minden bizonnyal hiányoznának. Egy szupermarketben pontosan ezért lehet rengeteget tanulni arról, hogy mit, miért és milyen áron vásároljunk meg.

A bevásárlólistán közösen menjetek végig, beszéljétek meg, mit érdemes a kosárba rakni! Nézzétek át az egységárakat, figyelve a mennyiségekre! Kérdezgessétek a gyerekeket: „Ti mit választanátok?” És soha ne maradjon el a legfontosabb, az indoklás! Ha esetleg egyértelműen rosszul döntés születik, beszéljétek meg, mi volt a baj! Silány minőséget választottak? Túl drága terméket? Óriási kiszerelést, amelynek a fele úgyis a kukában végezné? A pénzügyi nevelés egyik kardinális része a kétoldalú kommunikáció. Enélkül a tanácsok csak üres szavak.

Ha rendszeressé teszitek a közös bevásárlásokat, rövid és hosszú távú eredményeket egyaránt elérhettek – a kamaszok egyrészt hamar elkezdenek tudatos fogyasztói döntéseket hozni. Akkor is, amikor egyedül járják a boltokat; sokkal megfontoltabban választják majd ki még az aznapi uzsonnát is. Másrészt a különélésre is felkészíthetitek őket. Talán még távolinak tűnik a „kirepülés a fészekből”, ám lehet, hogy nincs is az olyan messze. Az ösztöndíj, esetleg a kezdő fizetés nem feltétlenül jelentős összeg, bár az ötletelést és a következetességet nem lehet elég korán kezdeni.

Tervezzétek meg együtt a nyaralást!

Nyár, vakáció, kirándulás. Ezek a szavak már sokkal jobban csengenek, mint a krumplivásárlás az ősökkel, nem igaz? A nyári tervek kidolgozására vélhetően sokkal szívesebben szánja rá magát bármelyik gyerek, mint az aktuális nagybevásárlásra. A pénzügyi neveléshez ez is kapóra jön: nem mindegy, mennyibe kerül a családi nyaralás. Évről évre változhat a keret, de az is lehet, hogy a közösen spórolt pénzből egy különlegesebb vagy egy második kiruccanásra is marad. Ez igazán jó motiváció a gyerekeknek, hogy ők is beszálljanak a kalkulációba.

Először hasonlítsátok össze a belföldi és a külföldi nyaralás előnyeit, hátrányait. Miután úti célt választottatok, jöhet a szállás. Vázoljátok fel az igényeket, és bízzátok rájuk a választást. Mutassatok minél több keresési lehetőséget, különböző honlapokat, akár az Airbnb-t is. A cél, hogy a gyerekek megtanuljanak több forrásból tájékozódni, meg persze az is, hogy az előre meghatározott összegeket ne lépjétek túl.

A programok ugyancsak közös projekt: szerepeljenek közöttük ingyenes szórakozási lehetőségek, és mazsolázzatok a családi kedvezmények között. A diákok szerencsés helyzetben vannak: országszerte több ezer helyen ehetnek, ihatnak, bulizhatnak, kulturálódhatnak csökkentett áron. Megéri ezzel is mielőbb tisztábba kerülni. Miután közösen terveztetek meg mindent, meglátod, a gyerekek is sokkal szívesebben töltik veletek a nyarat. Gyakorlott szülőkként tisztában lehettek azokkal a kikapcsolódási lehetőségekkel, amelyek a fiataloknak bejönnek. Lehet, hogy ez lesz a legfantasztikusabb családi nyaralásotok!

Nyári tábor: egyhetes „Gazdálkodj okosan!”

Ha már nyaralás és pénzügy, ejtsünk pár szót a PEOPLE TEAM pénzmágusképzőjéről is: különleges nyári tábor, ahol a pénzügyi tudatosság csak az alap. Az oktatók természetesen a totál kezdőket is megtanítják, hogyan hozzanak ravasz fogyasztói döntéseket. A táborozók a gazdaság izgalmasabb kérdéseiben is elmerülhetnek: a családjuk büdzséje után megismerhetik az ország költségvetését, betekintést nyerhetnek a befektetések, illetve a vállalkozások világába, feltérképezhetik a tőkepiac működését, vagy hogy milyen események vezettek a 2008-as gazdasági világválsághoz. A lényeg: a pénzügyi galaxis száz meg száz szegmensét érintik majd. Az már a srácokon múlik, mennyire lelkesen vagy sikeresen hasznosítják a kapott infókat, jóllehet itt arra is ragadni fog a tudás, aki eddig fittyet hányt minderre.

A PEOPLE TEAM nem csupán gazdasági tábor: több mint tíz témacsoport és rengeteg alszekció várja a 7–17 éveseket. A turnusonként mintegy ötszáz táborlakó a választható programokból sem szenved hiányt, a tematikus foglalkozások után mindenkinek szabad a pálya! Az estéket pedig különféle versenyek, bulik, előadások és tábor show-k színesítik.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több