Ezek a legtutibb táborok

Egyebek
Ezek a legnépszerűbb táborok

Elkészült egy felmérés az elmúlt táborozási szezonról, amelyet a Táborfigyelő.hu tett közzé. Az idei nyáron a gyerekek kedvencei a sporttáborok lettek – és egyre több az offline tábor is Magyarországon. Hol táboroztak idén a legtöbben? Melyek a legtrendibb tábortémák? Az ottalvós vagy a napközis tábort választották többen? Olvass tovább, és kiderül!

Offline vs. online tábor

Bár a legtöbb tábor tematikus, a fakultatív témáktól függetlenül opcionális az offline vagy online lehetőség. Egyre több az offline tábor: ezekben az okoseszközök, a telefonok, a tabletek használata nem megengedett. A táborszervezők célja ezzel az, hogy a gyerekek kizárólag a táborra és az ott szerezhető élményekre koncentráljanak, és kiszakadjanak a digitális térből. 2019-ben már a táborok fele offline módban működött. A táborkínálat másik felében viszont megengedett volt az internetes eszközök és okostelefonok használata, igaz, többnyire a gyerekek érdekében körültekintően átgondolt, megtervezett szabályozással.

Mikor és hol táboroztak a legtöbbet a gyerekek?

A legnépszerűbb időszak a táborozásra a július volt, a táborozók 46%-a ekkor vonult el kikapcsolódni. Júniusban a gyerekek 28%-a, augusztusban pedig 26%-uk nyaralt táborban. Nagy népszerűségnek örvendtek az ottalvós táborok, ám még mindig a gyerekek több mint 52%-át vitték napközis táborba – derült ki a felmérésből. Idén Veszprém megyében táboroztak legtöbben. Balatonfüred és Zánka megyéje után Pest és Fejér megye következnek a rangsorban. A napközis táborok legnagyobb koncentrációja Budapesten figyelhető meg, míg a 100 000 főnél több lelket számláló városokban és megyeszékhelyeken a napközis táborok, a kisebb településeken jellemzően az ottalvós táborok mellett tették le a voksukat a vakációzó gyerekek és a szüleik.

Íme a nyertes tábortípus

2019-ben a legnépszerűbb tábortéma a sporttábor lett, de ezt szorosan követi az idegen nyelvi (főleg az angol nyelvi tábor) és az informatikai vagy programozói tábor. Az előző évekhez képest visszaszorultak a kézműves- és készségfejlesztő táborok, ám a tizenévesek még mindig szívesen választják ezeket is nyári programnak. Figyelemre méltó újdonság, hogy az extrém táborok (katonai és kalandtáborok) egyre több érdeklődőt vonzanak.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több