Nyári táborok a koronavírus után – ezek a táborok gyakorlati megoldásai

Egyebek
Nyári táborok a koronavírus után – ezek a táborok gyakorlati megoldásai

Május 20-án megjelent a Magyar Közlönyben, hogy idén is megtarthatók lesznek az ottalvós gyerektáborok, s ezzel eldőlt: megrendezésre kerülhet az egyik legrégebbi gyerektábor, a PEOPLE TEAM-tábor is. Hamarosan kezdés!

Ennek kapcsán kérdeztük Palotás Attila „Ater”főszervezőt, hogy milyen óvintézkedésekre készülnek a 30. táborukban, illetve hogyan gondolták tovább az előírásokat a gyakorlatban.

Mert nemcsak a vírusoktól, de bármilyen kellemetlenségtől igyekeznek megóvni a táborozóikat, akik azért jönnek hozzájuk, hogy zavartalanul töltsék el a választott hetet, és fantasztikusan érezzék magukat kortársaik körében a korlátozások végtelennek tűnő időszaka után.

Az extra védekezés érdekében

A PT-táborokban eddig is két orvos dolgozott nyaranta. Idéna járványhelyzet miatt hármanállnak majd folyamatos készenlétben, és ügyelnek a szükséges óvintézkedések betartására, illetve azon lesznek, hogy mihamarabb megoldják a táborlakók gondját-baját.

Az elmúlt években a táborozók már hozzászokhattaka nagy, kihelyezett kézfertőtlenítőkhöz. Idén négy helyett tizenöt teljesít belőlük szolgálatot, lehetetlen leszkikerülni őket; mindenkit napjában többször emlékeztetni fognak a megfelelő kézhigiéné fontosságára.

A táboraikban egyébként sem a gyerekek, sem az animátorok nem szoktak sokat ücsörögni, szobában vagy zárt térben tartózkodni, de erre az évre az eddigieknél is több kültéri programmal és szakfoglalkozással készülnek. Az estéket a megszokott módon, a vidámpark nyújtotta élmények bűvöletében, a szabadban töltik.

Ezen a nyáron különösen jól jön, hogy a gyerekek kétágyas szobákban laknak, ezzel jelentősen csökkentve a felesleges érintkezések jelentette kockázatot. 2×2 ágyas ikerszobáiknak külön fürdőszobáik, mosdóik és hűtőszekrényük van. A szobáknál és a tábor közös tereiben meghatározott időközönkéntfertőtlenítést végeznek majd a kilincseken,és egyéb, folyamatosan használatban lévő tárgyakon.

Az egészséges mindennapok része az immunrendszer megerősítése is. Ebben segíti a gyerekeket a szintén évek óta működő, a táborozás teljes idejére korlátlanul biztosított gyümölcsfogyasztás(banán, alma, narancs, barack) és állandó zöldségválaszték (répa, paradicsom, uborka, saláták).

Ha mindez nem lenne elég, welcome csomagjában mindenki kapni fog egy kis kézfertőtlenítőt.

A szabályokat betartva

Bár az ottalvós táborokra vonatkozó 2020-as különleges higiénés javaslatokat még alakítják, néhány intézkedés bevezetését már elő is készítették.Magyarország vezető táborszervezői összeállítottak egy javaslatcsomagot, amelyben a szerintük, illetve a gyerekek és mindenekelőtt az aggódó szülők szerint legfontosabb kérdésekre kínálnak egyértelmű válaszokat a biztonságos és megbízható egészségügyi szabályokról, amelyekkel az ottalvós táborok elhivatott vezetőinek és főleg a családoknak kívánnak segítséget nyújtani.

A szülők megnyugtatására

A tapasztalt tábororoztatók tudják, hogy ahol gyerekek vannak, ott szinte bármi előfordulhat, ezért is fontos minél többlehetőségetelőre feltérképezni. A PEOPLE TEAM-táborokban az elmúlt három évtizedben 22000 gyerekre vigyáztak – a 2020-as év sem foghat ki rajtuk, bármilyen kihívás elé állítja is őket.

Hagyományosan kulcsfontosságú szegmensként kezelik a szülőkfolyamatos és maradéktalantájékoztatását. A családnak tudnia kell, hogy a gyerekek idén is a legjobb kezekben lesznek a kecskeméti campuson, a PEOPLE TEAM-táborban. A szervezők számítanak az együttműködésre az orvosi igazolás beszerzésével kapcsolatban is;az elmúlt évek hagyományitól eltérően idén csak ennek birtokában léphet be táborozó és táboroztató a tábor területére.

A táborszervezők elmondták, hogy nagy rohamra számítanak.Érdemes lesz minél hamarabb jelentkezni. Rengeteg 7–17 éveséppen a nyári táborban tud kiteljesedni. Vidám és tartalmas nyár elé nézünk.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozás – keleti tömb

A kétpólusú világrend megszilárdulásának következménye a keleti és a nyugati tömb. Az egyik pólust a Szovjetunió, a másikat pedig az…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…

Még több