Alkotótáborok tiniknek, felnőtteknek

Egyebek
Alkotótáborok tiniknek, felnőtteknek

Vers? Próza? Slam? Esetleg mindhárom? Könyvet vagy verset nemcsak olvasni lehet, sokan maguk is megpróbálkoznak az alkotással. Ez egy számtalan megpróbáltatással és annál is több kötelező ujjgyakorlattal járó tevékenység. A fejlődés pedig kifejezetten nehéz, ha egyedül vágunk bele. Egy alkotótábor nemcsak az íráskészséget fejleszti, a résztvevők egymást is ösztönzik, ihletet cserélnek. Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének közösen elmerülni az irodalomban. Listánk három szereplője más-más korosztályt, különböző szakmai szinten álló érdeklődőket hív nyári táborba.

„Élő irodalom és kreatív írás” tábor

A PEOPLE TEAM 10–17 éves költő- és írópalántákat invitál nyári táborába, ahova az alkotóképesség elég belépőnek. A Kecskeméten megrendezésre kerülő tábort kezdőknek és gyakorlott pennaforgatóknak egyaránt ajánljuk. A foglalkozásokon a táborozók hol szűk körben alkotnak, hol pedig neves költők, írók és slammerek mesélnek nekik a tapasztalataikról. A workshopok meghívott előadójaként szerepelt már – többek között – Bánki Beni, Horváth Kristóf (Színész Bob), Kabai Lóránt, Szabó T. Anna, Böszörményi Gyula, Kukorelly Endre, Finy Petra és Tóth Krisztina. A kész szöveggel érkezők munkáit társaik, az oktatók, sőt a meglepetésvendégek is szívesen véleményezik. Azok, akik csak épphogy belekóstoltak az írásba, sok-sok motivációt kaphatnak a turnus során. Mindemellett egy héten keresztül versenyek, bulik, rendezvények és sportesemények zajlanak, amelyeken a többi PT-szekció résztvevőivel együtt vehetnek részt a táborlakók.

Kóspallagi Írótanya

A Szöveggyár-veteránok szervezte táborba a 15–20 éves fiatalokat várják. A jelentkezés itt már feltételhez kötött: saját verssel vagy novellával kell készülni, s csak a legjobb pályázók vehetnek részt a programokon. A Kóspallagi Írótanyát olyan költőknek és íróknak ajánljuk, akik nemcsak az asztalfióknak alkotnak, hanem már a publikációt is fontolgatják. Éppen ezért fontos része a tábornak a szöveggondozó műhely. Vendégelőadókból természetesen Kóspallagon sincs hiány, az elmúlt két évben Fehér Renátó, Nemes Z. Márió és Zilahi Anna is tartott interaktív foglalkozásokat. Mivel minden résztvevő viszonylag rutinosnak mondható, a három nap alatt kulcsfontosságú szerepet kap a kölcsönös inspiráció is.

FISZ-tábor

A Fiatal Írók Szövetségének nyári táborában nincs felső korhatár, és elsősorban azokra számítanak, akik nemcsak a szárnybontogatáson, de az első néhány szárnycsapáson is túl vannak. A szervezők célja, hogy a karrierjük elején álló írók-költők megismerjék egymást és a szakma nagyjait. A közös munka, illetve az irodalmi témájú beszélgetések minden résztvevő számára impulzív légkört teremtenek. A kezdő literátorok négy nap elteltével egy sokkal kiforrottabb írói hanggal térhetnek majd haza. A szokolyai tábor vendégül látta már Háy Jánost, Kemény Istvánt és Lövétei Lázár Lászlót. A FISZ-kezdeményezés tökéletes példa arra, hogy felnőttként sem kell lemondanunk az igazán tartalmas és élménydús közösségi élményekről.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több