4 érv ottalvós táborhoz

Egyebek
4 érv ottalvós táborhoz

Ahogy a gyerek cseperedik, úgy fogalmazódik meg a szülőben a gondolat, hogy csemetéjének szüksége lehet arra, hogy nyaranta legalább egy alkalommal táborba menjen. Az ottalvós tábor persze nemcsak a felnőtteknek kedvez, nemcsak anyát és apát tehermentesíti néhány napra, de a gyerkőc számára is temérdek hasznot nyújt. Melyek a legfontosabbak?

1. Elősegíti a fejlődést

Ahogyan a gyerek, úgy a szülő számára is lényeges, hogy egymás nélkül is képesek legyenek létezni. A gyerkőcök fokozottan igénylik az új ingereket és tapasztalatokat, számukra nem mindig elég a családi környezet és az otthon melege. A táborban nemcsak friss benyomások érik őket, hanem rengeteg olyan élményt is szereznek, amelyek elősegítik a fejlődésüket. Készségeik megerősödnek és pozitív irányba változnak, illetve az érzelmi-társadalmi kompetenciáik is bővülnek, s a táborozás végére a legtöbben szembeötlő, hasznos változásokon mennek keresztül.

2. Önállóságra nevel

Amennyiben csemeténk még egyetlen napot sem töltött távol, és otthon mindent megcsinálunk helyette, akkor lehet, hogy meglepődünk majd, amikor egy vagy két hét után egy független emberke tér haza. A gyerekeket önállóságra is neveli a tábor – az alatt a néhány nap alatt sem apa, sem anya nincs a közelben, így mindent a megszokott támogatás hiányában kell megoldaniuk. Az önállóságra nevelés ugyan otthoni környezetben veszi kezdetét, a táborok viszont lehetőséget biztosítanak ennek az önállóságnak a még nagyobb kibontakoztatására.

3. Megtanít lelassulni

Pörgős, stresszes világunknak a gyerekek is áldozatául eshetnek. Gyakran ők is megtapasztalják azt a feszített tempót, amelyet egyetlen gyermeknek sem lenne szabad. Már az általános iskolások is egyik szakkörről rohannak a másikra, este pedig megannyiszor a házi feladat fölött görnyednek. Más környezet, alakítható viszonyok: a táborozók megtanulhatnak lassítani, s hogy miként élvezzék az aktív pihenést, a gondtalan együttlétet, olykor-olykor pedig a nyugodt, végtelen beszélgetéseket. A táborok lehetőséget biztosítanak új hobbi elsajátítására, csendespihenő alatt az olvasás újrafelfedezésére, vagy esetleg a természet szépségeinek megismerésére.

4. Értékelni az apróságokat

A táborozók megtanulnak a kis dolgoknak is örülni. Lehet, hogy a gyerkőcnek otthon minden magától értetődő, ami a szükségleteit kielégíti, ami a kényelmét szolgálja, hiszen anya főz, beveti az ágyat és előkészíti a ruhákat. A tábori közösségben azonban mindenkinek saját magáról kell gondoskodnia – ez rá is döbbentheti a lurkót arra, hogy a parányi dolgoknak is lehet örülni, hogy az ember nemcsak akkor lehet elégedett, ha mindent megkap, de az is boldogsággal töltheti el, ha csupán együtt van a társaival, ha csicseregnek a madarak, és ha egy-egy fárasztó, ám izgalmas nap után az estét is a barátaival töltheti.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több