Tábori mumus: a honvágy

Egyebek
A legfélelmetesebb tábori mumus a honvágy. Így előzd meg!

Még felnőttként is gyakran érzünk hazavágyódást, amikor elutazunk valahová, és nincs ez másként a gyerekekkel sem. Sőt! Őket még intenzívebben gyötörheti a megszokott környezet hiánya, ezért egy ottalvós tábor előtt érdemes őket kellő körültekintéssel felkészíteni lelkileg, hisz a borúlátó gondolatok tönkretehetik a nyár jórészét.

Ha úgy érzed, hogy a gyerek még nem elég érett egy ottalvós táborra, akkor a legokosabb, ha kivárjátok, amíg ő maga nem veti fel, hogy szeretne részt venni egy ilyenen. Ha már eljött az idő, hogy a családtól messze töltsön egy vagy több hetet, akkor az alábbi tanácsok betartásával előzheted meg a távollétből fakadó problémákat.

Légy pozitív, amikor a táborról beszélgettek!

A felkészülés elengedhetetlen része, hogy a táborozás előtt többször részletesen átbeszéljétek a csemetéddel, milyen élmények várnak rá. Érdemes több – spontán vagy előre egyeztetett – beszélgetést szentelni a nyári tábornak. Tereferéljetek, és közben hozd szóba a táborozást. Nézegessetek együtt fotókat a táborszervezők honlapjáról! Ha kérdez, ügyelj rá, hogy a válaszaid egyértelműek legyenek, és soha semmilyen kétség ne maradjon a lurkóban a feldobott témákat illetően. Csak pozitívan beszélj a táborról! Hangsúlyozd, hogy szuper élménynek ígérkezik, amit érdemes nem kihagynia.

Tudja, mi vár rá!

Szerezz be pontos és szabatos információkat a táborvezetőktől a tábor egészéről és a szervezésről, és jól figyelj, mert neked kell hitelesen átadnod őket: magától értetődik, hogy a gyereked benned bízik leginkább, ezért tőled várja a támogatást, hogy a kétségeit eloszlasd. Magyarázd el neki, hogy egy bentlakásos tábor napirendje számtalan ponton eltérhet a családi vakációtól. A táborban korábban indul a nap, és – mivel jóval több embernek kell egymáshoz igazodnia, mint egy családban – megvan a reggeli, az ebéd és a vacsora ideje, ahogy a témafoglalkozásoké, illetve a szórakoztató programoké is. Ha rendelkezésetekre áll a napirend, illetve ha már tudható, mikor milyen programokat kínálnak a táborszervezők, akkor ezeket is fussátok át a gyerekkel, hogy komplex képet alakíthasson ki magának az eseményekről. Bizonyosodj meg arról, hogy valóban ért mindent, és nem ijed meg egyik tábori programtól sem, és feltétlenül tájékoztasd arról is, kikhez fordulhat, ha bármi gondja lenne.

Maradjatok kapcsolatban!

Meghatározó eleme a honvágy megelőzésének, hogy az utód kapcsolatban legyen a szüleivel. Írj neki e-mailt, telefonáljatok, kommunikáljatok kurta, megnyugtató, ám nem túl gyakori üzenetekkel. Ha beszéltek, mesélj neki magadról és az otthoniakról – röviden, vidáman, derűlátóan. Csak olyan témákról essen szó, amelyek nem keltenek benne aggodalmat. Hagyatkozz a tényekre, légy pozitív, kedélyes, de biztosítsd a kis kalandort arról, hogy hamarosan viszontlátjátok egymást: milyen jó lesz majd, amikor elmesélheti az összes tábori élményét az egész családnak!

Lehet nála valami, ami az otthonára emlékezteti!

Teljesen normális (főleg első alkalommal), ha a gyerek szeretne magával vinni egy ottalvós táborba valamit, ami emlékezteti az otthonára. Ez lehet a saját takarója, párnája vagy a kedvenc plüssállata. A kicsiknek szükségük van olyan tárgyakra, amelyekből biztonságérzetet meríthetnek. Erősítsd meg a gyermekedben, hogy a honvágy elmúlik, ha ezt a tárgyat megöleli!

A táborvezetők segítenek

Ha arról értesülsz, hogy a gyerek honvággyal küzd a táborban, beszélj a táborvezetővel vagy az illetékes táboroztatók valamelyikével – tájékozódj a részletekről és a körülményekről. Mindenekelőtt a személyre szabott, naprakész információkkal segíthetitek egymást, jobban mondva az érzelmi válságba sodródott táborozót, hogy mielőbb pontot kanyaríthasson a kellemetlen lelki közjáték végére. Esélyes, hogy ha a táboroztatókkal együtt rájöttök a kiváltó okra, együtt kiiktatni is képesek lesztek azt. A szervezők már rengeteg táborozót láttak, és pontosan tudják, milyen feltűnés nélküli (ám hatásos és gyors) módszerekkel támogathatják a gyerekeket a honvágy kezelésében, leküzdésében. Így aztán a táborozás végeztével tényleg csupa jó élményről fog mesélni a világjáró nebuló.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Homokbánya története

Biztos mindenki látta már útban a tábor felé a volt orosz laktanya ürességtől kongó, lepukkant épületeit. De azt például ki…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Több élmény, kevesebb telefon

A mai gyerekek többsége telefonnal indul el táborozni. Ez kétélű fegyver, hiszen egyrészt biztonságérzetet ad, hogy bármikor felvehetik a kapcsolatot…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

Gépészmérnök leszek

Tudtad, hogy egy jó nyári tábor akár a továbbtanulásnak is megágyazhat? Egyrészt megkedveltetheti az addig kevéssé szeretett témát is (Tapasztaltad…

Még több