5 szokatlan, de imádni való tábor

Egyebek
5 szokatlan tábor, amit imádni fog a gyerek

Ahogy közeleg a nyár, egyre komolyabb hangsúlyt kap a vakáció megtervezése: hová menjen nyáron táborba a gyerek? A nyári szünet hosszú, annyi szabadságuk pedig nincs a szülőknek, hogy végig otthon maradhassanak vagy együtt elutazhassanak a legifjabbakkal. Már akár nyolc-tíz éves kortól jól jönnek a táborok alternatívaként. Ám az, hogy melyik életkorban milyen tábor testhezálló a gyereknek, állandóan változik. Mi hoztunk 5 olyan, cseppet sem szokványos táborötletet, amelyek elsőrangú élményeket nyújthatnak a kisebbeknek és a nagyobaknak is.

1. Kuktatábor

Szeret a gyerek a konyhában sürögni-forgni? Imád kóstolgatni, amikor főzöl? Szívesen részt vesz a főzési-sütési folyamatokban? Jó ízérzékkel rendelkezik? Ha legalább egy-két kérdésre igennel válaszoltál, akkor irány a kuktatábor, ahol a táborozók elsajátíthatják a gasztronómia alapjait. A kuktatáborban a gyerekek mindennap több hagyományos étel elkészítésével ismerkedhetnek meg, és egyszerű, de nagyon finom különlegességeket is elleshetnek a fiatal, jó fej szakácsoktól, hogy otthon aztán káprázatos fogásokkal rukkolhassanak elő a család örömére. Az alapok feltérképezése után a tábor harmadik napján már háromízű virslis tükörtojás kerül a reggelizőasztalra, dupla csokis muffin készül az ebédhez, vacsorára pedig a saját zabkekszüket majszolgathatják a kuktatáborosok és társai

2. Régészeti tábor

Mindig is érdekelte a lányodat vagy a fiadat a múzeumok világa? Imád a földet túrva elveszett kincsek után kutatni? Ha a kedvenc filmhőse Indiana Jones vagy Marion Ravenwood, akkor ebben a táborban ő maga lehet bármelyikük. A régészeti táborban a gyerekek megtanulhatják, milyen eszközöket használnak a XXI. század régészei, és miként képesek rábukkanni egy-egy, évszázadok vagy évezredek óta eltemetett, érintetlen leletre. A tábor alatt a gyerekek valódi ásatásokon, fémdetektoros feltárásokon, illetve a hétköznapi emberek számára nem látogatható múzeumi munkálatokban is részt vesznek; várja őket többek között izgalmas kincsvadászat, számtalan, első kézből megtapasztalt szakmai rejtelem és – mindenekelőtt –  egy rendhagyó, párját ritkító egyhetes kaland.

3. Jógatábor

Az iskolában – és azon kívül is – sok stressz éri a gyerekeket, így kulcsfontosságú segítség lehet megmutatni nekik, hogyan szabadulhatnak meg a felesleges terheléstől. A jóga a kisiskolások és általában a diákok számára is kiemelkedően fontos segítséget nyújthat: megtanítja a gyerekeket és a fiatalokat összpontosítani, a pozitívumokra fókuszálni, és arra is, hogyan győzzék le a szorongásaikat vagy a félelmeiket. A táborban az egyszerű gyakorlatokat mesés, játékos módszerrel tanítják a gyerekeknek, így hozva közelebb hozzájuk ezt a több mint 4000 éves technikát.

4. Tábor falmászóknak

A sportos gyerkőcöket biztosan érdekeli a falmászás, hiszen ez egy igazán „menő” sport. A falmászás (a bátrabbak számára a „bulder” – kisebb magasságokkal, ám biztosítás nélkül) javítja a fiatalok kondiját, és a koncentrációs képességeiket is, hiszen mászás közben a saját egyensúlyukon és testük egészén túl kifejezetten ügyelniük kell a legkülönfélébb kiállásokra, kiszögellésekre is. A falmászás nem könnyű sport, ám megfelelő gyakorlattal és elszántsággal – no meg persze remek szakemberek irányításával és unszolására –  egy-egy meredekebb akadály sem lesz leküzdhetetlen egyik gyerkőc előtt sem.

5. Virtuális tábor

Ez egy olyan különleges tábor, amelyhez nem kell elutazni sehova. A táborozó otthon maradhat, s a szüleivel vagy (akár váltásban) az egyik szülővel töltheti a táborozásra kiszemelt napokat. Ez a táborozás legolcsóbb és legegyszerűbb módja, főleg olyan mamával vagy papával, aki szívesen vállalja a játékmester szerepét. A virtuális tábor lényege ugyanis, hogy a táborvezetővé avanzsált szülő (vagy szülők) irányításával egy előre kigondolt feladatsort teljesítenek a srácok – testvérek vagy barátok, együtt ugyanott vagy külön-külön más-más helyszíneken. Minden teendőhöz leírás tartozik, a nyomtatható feladatlapokat pedig e-mailben kapják meg a résztvevők. A szülők a gyerekeket patronálva vagy akár szorosan együttműködve tesznek eleget a kihívásoknak.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozás – keleti tömb

A kétpólusú világrend megszilárdulásának következménye a keleti és a nyugati tömb. Az egyik pólust a Szovjetunió, a másikat pedig az…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…

Még több