Miért jó táborozni?

Táborélet
Miért jó táborozni?

A suli – szerencsés esetben – a fiatalok fejlődését szolgálja. Számos lehetőség nyílik arra, hogy a lurkók nyáron se unatkozzanak és a vakáció alatt is új ismeretekkel gazdagodjanak. Rengeteg tábor biztosít az iskolásoknak kikapcsolódási és egyben fejlődési lehetőséget: lakói önállóbbakká és magabiztosabbakká válnak, új készségeket sajátíthatnak el pár hét alatt, nem beszélve a szocializálódásról, hiszen a gyerkőcök itt barátokra lelhetnek, amely kapcsolatok sok esetben a táborozás után is megmaradnak.

Fejleszti a készségeket

A diákok már az iskolában is tömérdek témában szereznek jártasságok, ezek közül azonban vannak olyanok, amelyek csakis egy-egy táborozás alkalmával fejlődnek kellőképpen, illetve erősödnek meg. Egy sporttáborban például a srácok megtapasztalhatják, milyen a belevaló csapatjáték, miközben a problémamegoldó és a kommunikációs készségük is javul. Lesz, aki a közösségen belül akár irányító funkciót is betölthet, így kiderül, rendelkezik-e vezetői adottságokkal. A sport önfegyelemre tanít és elősegíti az önálló döntések meghozatalát. A táborozók szociális érzékenysége pedig még inkább kifinomul, hiszen a táborban a táborvezetőkön kívül csakis a társaikkal, korosztályos partnerekkel kommunikálnak – odaadó, inspiráló közegben.

Identitásépítő és -formáló hely

A gyerekek nem ritkán bizonytalanok önmagukkal kapcsolatban. Sok szülő minden terhet levesz az utód válláról, még azt is, amit nem kellene. Így csemetéjük egyáltalán nem, vagy csak botladozva lépeget a függetlenség útján. A táborban eltöltött napokban megismerheti önmagát, pozitívan szembesülhet önnön gyengeségeivel, és a felszínre törhetnek az erősségei. Az otthontól távol töltött idő biztosíték lehet arra, hogy a táborozó a saját személyiségét kibontakoztathassa, acélozza, fejlessze, miközben lehetőséget kap a függetlenedésre, hiszen itt nem a szüleire támaszkodik, hanem kizárólag önmagára és persze a tábort működtető felnőttekre számíthat.

A tábor rugalmassá is tesz

A táborozás némi rugalmasságot is megkíván a lakóitól, ami szintén hasznos a gyerkőc számára. Az élet hozhat olyan helyzeteket, amelyekre nem lehet felkészülni, és csakis tőlünk függ, hogyan oldunk meg egy-egy problémát. A táborban a csemeténk megtanulja, hogy a kihívások a mindennapok velejárói, az ő dolga pedig – barátokkal együttműködve –  megbirkózni ezekkel a próbatételekkel. A rugalmasság formálása fokozottan lényeges: az akadályok leküzdéséhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy bízzon önmagában és a képességeiben.

A friss levegő fontossága

A 21. században a gyerekek többsége egyre inkább elszakad a természettől. Túlterheltek: különórákra, versenyekre, szakkörökre, edzésre járnak. A táborozás azért is nagyon hasznos, mert ilyenkor kiszakadnak megszokott környezetükből, és közvetlenül is érintkezhetnek a természettel, sokat lehetnek friss levegőn, amelynek hatása segít kialakítani bennük a vágyat, hogy többször vonuljanak ki a természetbe és élvezzék annak szépségeit. A természet az összes érzéket serkenti: a megfelelő érzékszervi fejlődés gazdagabbá és színesebbé varázsolja az életünket. A szabadban eltöltött idő testi-lelki felüdülést nyújt minden korosztály számára.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozók Spártában

A 20. életévüket betöltött, polgárjoggal rendelkező spártai férfiaknak nagy váltás következett be az életében: a hadsereg teljes jogú tagjai lettek.…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

A spártaiak tábora

Az ókori görögöknek rengeteg hasznos ismeret köszönhető az élet szinte minden területén. A szobrászok, festők, építészek munkáit ma is megcsodálhatjuk,…

Még több