Soha nem voltak még ennyire népszerűek a táborok

Egyebek
PEOPLE TEAM tábor

5 ok, amiért szeretjük a nyári táborokat

A megnövekedett költségek ellenére idén rekordot dönthet a nyári táborokba jelentkezők száma. Miért olyan népszerűek a gyerektáborok?

Itt a vakáció, aminek örülnek ugyan a gyerekek, a szülők többsége azonban a fejét vakarja, hiszen nem mindenki tudja két és fél hónapon át megoldani a gyerekfelügyeletet. A kisebb gyermekes családoknál jelent ez elsősorban problémát, míg a kamaszok esetében jó volna értelmes programokat kitalálni, hogy ne punnyadjanak egész nyáron a szobában. A koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan a korlátozó intézkedéseket is felfüggesztették, így a korábbiakban megszokott minőségben és programokkal térnek vissza a nyári táborok. És nem csupán visszatérnek, hanem egyenesen tündökölnek, hiszen a Táborfigyelő tulajdonosa szerint idén 225 ezer gyermek fog legalább egy hetet nyári táborban tölteni, ami rekordnak számít – a részvételi díjak 10-12%-os növekedésének tükrében pláne. De miért lehetnek ennyire keresettek a gyerektáborok? Összegyűjtöttünk néhány okot.

  1. Biztonságban vannak a gyerekek

Ez az a szempont, ami mindent felülír. Küldjük akár kaland-, akár IT-táborba csemeténket, egyformán fontos, hogy tudjuk, nem fog elkóborolni, vigyáznak rá, és ha elvágja az ujját vagy lehorzsolja a térdét, el tudják látni – hogyha biztosra akarunk menni, a legjobb olyan tábort választani, amelyben orvosi felügyelet is van. Amennyiben nem látjuk ezt feltüntetve a kiszemelt tábor honlapján, nyugodtan kérdezzünk rá a szervezőktől.

  1. Egész napos elfoglaltságot nyújtanak

A biztonság után talán a második legfontosabb, hogy egy jó nyári tábor nemcsak összegyűjti a gyerekeket, hanem érdekes programokat is kínál számukra. A kisebbeket és a táborozásba most belekóstolókat érdemes reggeltől délutánig tartó, ún. napközis táborba vinni, a nagyobbakat és a rutinos táborlakókat azonban ottalvós táborokba is írathatjuk. A táborok hossza változó, de a többségük 5-6 napos, így legalább a dolgos hétköznapok nyugodtan telhetnek.

  1. Az étkezés is megoldott

Nyilván aggódnánk, ha a táborban mindössze a még otthon elkészített, a forróság hatására kissé megváltozott külsejű és ízű szendvicsünk lenne a gyerkőc egyetlen étele, ezért a táborokban általában napi többszöri étkezést kínálnak. Amennyiben a gyermekünk ételallergiával vagy -érzékenységgel küzd, mindenképp tisztázzuk ezt még jelentkezés előtt – nem mindenhol tudnak ugyanis erre figyelni, ezért jó, ha már az elején e szerint válogatunk a kínálatból.

  1. Fejlesztenek

A nyári táborokban hasznosan és gyorsan telik az idő. Ma már számos tematika közül választhatunk: ha például nyelvvizsga előtt áll a gyermekünk, egy idegen nyelvi táborral intenzív, beszédközpontú képzésen vehet részt, és egy hét alatt annyit tanulhat, mint az iskolában egy év alatt. Sőt, a felvételire is felkészülhet: léteznek matematika- és programozótáborok, film- és videókészítést gyakorló táborok, az örökmozgóknak pedig tánc- vagy sporttáborban a helyük.

  1. Új barátokat és örök élményt adnak

A táborokban általában magától alakulnak ki új kapcsolatok, de vannak helyek, ahol rásegítenek erre: a PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táboraiban a „buddy program” keretein belül keresnek hasonló korú és érdeklődésű társakat az újonnan érkezőknek. A PT-ben turnusonként mintegy 500 gyerek fordul meg, akik a délelőtti foglalkozások során 5-10 fős csoportokban gyakorolják a választott témát, délutánonként pedig a szabad programoknak hála azzal foglalkozhatnak és azzal lehetnek, amivel és akivel csak szeretnének. A programok az esti 10 órai takarodóig tartanak, tehát nincsenek üresjáratok, ellenben annál viccesebb kalandokba keveredhetnek a 7–17 éves gyerekek. A PT idén 17-féle szekciót indít, amelyek között minden gyerek megtalálja a neki tetszőt. A táborok bejárós és bentlakásos formában is elérhetők, a három turnusban pedig akár többféle szekciót is ki lehet próbálni. A jelentkezési lap innen érhető el – a helyek száma korlátozott, némelyik tábor első turnusa már betelt, ezért érdemes mielőbb regisztrálni.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

Táborozni régen

Most még ugyan tél van, de 5-6 hónap múlva már nyoma sem lesz a hónak és a hidegnek. A gyerekek…

Még több