Így tanul meg spórolni a gyereked

Táborélet
Tanulj a pénzről a PEOPLE TEAM táborában

„Csak még egy játékot/táskát/kütyüt kérek” – ismerős a mondat? A sor tetszés szerint folytatható gyakorlatilag bármivel teknőcpáncéltól kezdve űrhajóssisakon át egy ukuleléig. Akinek van gyereke, nagyjából tudja, milyen nagyságrendű kiadásokkal kell számolnia, bár a csemeték mindig előállhatnak új és meglepő kérésekkel, az iskolai és egyéb programok költségeivel nem is számolva. De vajon sejti a szóban forgó trónkövetelő, mennyibe kerül a „fenntartása”? Ha nem, vezesd rá, mert ő is profitálhat belőle.

Hogyan nevelj pénzügyileg tudatos gyereket?

Kezdjük az alapoknál: ha képes beosztani a zsebpénzét, jó úton jártok. Ha nem, és már a hét közepén téged vagy szülőtársadat pumpolná, akkor financiális ismeretei fejlesztésre szorulnak. Amennyiben te sem vagy a téma szakértője, és korainak találnád elküldeni a „pénzügyi tudatosságot eladástechnikával kilúgozó ügynökvállalat platinaszintű szektatagjaihoz” (Tibi atya szavaival élve), akkor keress neki olyan foglalatosságot, amely során egyszerre tanulhat hiteles emberektől, mindezt könnyen emészthető és érthető formában, illetve élvezheti az együttlétet hasonló korú gyerekekkel.

A kulcsszó: PT-tábor

A PEOPLE TEAM táborai nyaranta várják a 7–17 éveseket. Az 1991 óta működő alapítvány néhány éve bővítette repertoárját a BRÓKEREK + TŐZSDECÁPÁK szekcióval, amely hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy pénzügyileg tudatosabban éljenek, tervezzenek, ne vágjanak bele átgondolatlan hitelfelvételbe, valamint megértsenek olyan alapfogalmakat, mint a THM vagy a jegybanki kamat. Az egy-egy hetes turnusokat ráadásul az MNB támogatja, úgyhogy a PT pénzügyi táborába érkezők garantáltan képbe kerülnek a magyar és a világgazdaság aktuális kérdéseivel.

Ezt teheted még szülőként

A fentebb említett, Magyar Nemzeti Bank által támogatott gazdasági témacsomag remek lehetőséget nyújt arra, hogy gyermeked tisztába kerüljön olyan ismeretekkel, amelyekkel megalapozhatja biztonságát, legyen szó megtakarításról, befektetésről, startupról vagy fenntartható fejlődésről. Sőt, az is megeshet, hogy ez az élmény meghatározza a továbbtanulása irányát. Ahogy az egyik PT-s táborlakó visszajelzésében írta a szervezőknek: „A pénzügyi előadás tetszett nekem a legjobban. Nagyon hasznos volt, még jobban megerősítette bennem azt, hogy mit szeretnék csinálni később az életben (banki szakma).” Persze nem kell nyárig várni azzal, hogy fiaddal vagy lányoddal a pénzügyekről beszélgessetek: ha eddig még nem tetted meg, nyiss neki egy bankszámlát, és vond be a családi kiadások tervezésébe. Hadd lássa, hogy fontos téma, és van beleszólása – ez nemcsak a szülő-gyerek kapcsolatot javíthatja, de jó példát is fogsz mutatni általa. Márpedig kinek a boldogulása a legfontosabb, ha nem az övé?

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozók Spártában

A 20. életévüket betöltött, polgárjoggal rendelkező spártai férfiaknak nagy váltás következett be az életében: a hadsereg teljes jogú tagjai lettek.…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

A spártaiak tábora

Az ókori görögöknek rengeteg hasznos ismeret köszönhető az élet szinte minden területén. A szobrászok, festők, építészek munkáit ma is megcsodálhatjuk,…

Még több