Mit főzzünk a gyerekkel?

Táborélet
Mit főzzünk a gyerekkel?

A gyerekekkel történő közös főzés nem csak eszményi szabadidős tevékenység és remek móka. Az ételek és az elkészítésük megismertetésével eredményesebben motiválhatjuk az utódokat az egészséges táplálkozásra, illetve támogathatjuk őket olyan képességek és készségek elsajátításában, amelyeknek akár évtizedekig nagy hasznát vehetik az élet számos területén. Az apróbbakkal az egyszerűbb ételeket készíthetjük el, amelyekhez néhány perc vagy legfeljebb fél óra szükséges, míg az idősebbek már az összetettebb konyhai receptekkel is sikerrel veszik az akadályokat, valamint érdeklődve állják a kreativitást igénylő kihívásokat is.

Kisgyerekkel sütni-főzni

A kisebbekkel együtt végzendő műveletek sok-sok türelmet igényelnek a szülőktől. Kezdésnek mindenképpen csak puritán ételeket találjunk a feladatra, hiszen egy óvodás is legfeljebb csak percekig képes összpontosítani, ezért a hamarjában összeállítható, az alapanyagokat illetően is legszolidabb fogásokra koncentráljunk. A kicsik már megmoshatják a zöldségeket és a gyümölcsöket, első körben kérhetjük ebben a közreműködésüket, de lehetnek kuktasegédek is, akik kiválasztják a hűtőből vagy a polcról a megfelelő összetevőket az adagoláshoz vagy a feldolgozáshoz. Részt vehetnek a kevergetésben vagy összeválogathatják a leveleket és más összetevőket a salátához. A tarkabarka termények és növények bizonyára minden gyermeknek felkeltik az érdeklődését. Észrevétlenül és könnyedén részesei lehetünk a legkisebbek sikerélményének, akik már néhány icipici feladat elvégzése nyomán is joggal lehetnek büszkék a közreműködésükre.

Óvodás a konyhában

Az óvodáskorú gyermeknek már elmagyarázhatjuk, hogy mely ételek miért egészségesebbek a többinél, és velük akár a boltba vagy a piacra is mehetünk úgy vásárolni, hogy közben folyamatosan kikérjük a véleményüket. Egy öt-hat évesnek már nemcsak magyarázhatunk munkavégzés közben, mialatt ő a kezünk alá dolgozik, de egy-egy nem túl bonyolult fogás elkészítését is rábízhatjuk – felnőtt vagy egy nagyobb testvér felügyelete mellett. Összedobhat egy hétköznapi salátát úgy, hogy az alapanyagok egy részét már előkészítettük számára: ne feledkezzünk meg arról, hogy nem minden vágóeszköz való a kicsik kezébe, és az sem a legszerencsésebb döntés, ha hagyjuk őket teljesen önállóan adagolni a salátaöntetet, esetleg a bors, a jalapeño vagy a csiliszósz mennyiségét az ízesítéshez. Az ovisok már hathatósan közreműködhetnek bizonyos komponensek kiválasztásában, valamint természetesen befoghatók asszisztálni a főzés utáni rendrakáshoz és mosogatáshoz, törölgetéshez is. Ügyeljünk azonban arra, hogy mindig mindent jókedvűen végezzenek. Hogy sikerül-e érdekessé és vonzóvá tenni számukra a kiskukta feladatait, vitán felül a felnőttek hozzáállásán múlik.

Iskolás fakanállal

Az iskolásokkal már előre, részletekbe menően megvitathatjuk az egyes fogásokat, és egészen komoly feladatokat is rájuk testálhatunk. Válogathatnak babot, összeállíthatnak és gyúrhatnak pizzatésztát, kimérhetik és összekeverhetik a piskótához a tojást, a cukrot meg a lisztet. A gyerekek segítőkészek ebben a életkorban. Ha érzik, hogy számítunk rájuk, jókedvűen sürögnek-forognak velünk együtt: palacsintatésztát mixelnek, húst fűszereznek, paprikát vagy paradicsomot aprítanak, mindent beleadnak a teríték összeállításába, a tálalásba és talán még az utómunkálatokba is.

Tinédzserek és az étel sava-borsa

A tizenévesek már nem igényelnek állandó felügyeletet, főleg, ha saját ötletekkel lépik át a konyha küszöbét, sőt, akkor éreznek igazán késztetést a sütésre-főzésre, ha egyénileg vagy a barátaikkal kísérletezgethetnek. A szülőnek ezt hagynia is kell, hiszen a sikerélmények mellett a legelső próbálkozásoknál még alapvetésként kell kezelni az odaégett vagy túlfőtt rizst is: a negatív élmények is tapasztalatok a fejlődés szolgálatában. Egy tinédzser már komplett, több fogásból álló ételeket is elkészít.  A PEOPLE TEAM főzőtábora is rengeteget hozzáadhat az étellista bővítéséhez: a tábor szervezői az alapvető vagy hagyományos ételek mellett számos különleges harapnivalóra is hangsúlyt fektetnek. A kuktatábor nemcsak a konyhai munkáról, hanem a kellemes hangulatról és a szuper közösségről is szól.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

A spártaiak tábora

Az ókori görögöknek rengeteg hasznos ismeret köszönhető az élet szinte minden területén. A szobrászok, festők, építészek munkáit ma is megcsodálhatjuk,…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Táborélet

10 tipp honvágy ellen

A honvágy sajnos szinte minden nyári gyerektáborban felüti a fejét. Ezért is fontos, hogy a táboroztatók fel legyenek készülve arra,…

Még több