A sütés-főzés varázslat

Egyebek
Kitűnő főzőtábor Kecskeméten

Vélhetően a kereskedelmi televíziók jó hangulatú főzőműsorai alapozták meg a sikert, de évek óta rengetegen jelentkeznek, és minden évben nagyon hamar betelik a kuktatábor, ahol szórakoztató formában tanulják meg a gyerekek, mi a különbség a petrezselyem meg a sárgarépa, vagy a habarás és a rántás között.

Enni mindenki szeret. De az ételt bizony el is kell készíteni. Sőt, egészségesen étkezni vagy az ételallergiákra tekintettel sütni-főzni már kihívás. Na és ebben segít kifejezetten szórakoztató, élményekkel teli formában a PEOPLE TEAM nyári élménytábora, a kuktatábor.

Főzni jó

„Az vagy, amit megeszel” – az először Feuerbach által használt kifejezés az idők során az egészségtudatos táplálkozás mottójává vált. A gyorséttermek térhódítása mellett a XXI. században az egészséges étkezés egyre több családnak lett fontos. Általános trendről is beszélhetünk, de hatással volt rá a beazonosított ételallergiás reakciók sokasága, a karantén idején pedig különösen felértékelődött a főzés jelentősége. Egy otthon elkészített fogás ugyanis nem csupán a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. Egy ételt megalkotni egyike a legkreatívabb elfoglaltságoknak. Ez nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz.

Főzni trendi

Sok szülő igyekszik megszerettetni gyerekével a főzést, ami, lássuk be, a házhoz rendelési trendekkel már-már kikopni látszott. A saját készítésű étel elfogyasztása hatalmas öröm és büszkeség, a gyerekek pedig megtapasztalják, milyen élvezetes a családi főzőcske. Így azon túl, hogy egészségesebben étkeznek, a gyorséttermek kínálata is kevésbé lesz vonzó számukra. Ezt az élményt, vagyis a közösen sütést és főzést, a konyhai tudással összekötött alkotáson keresztüli örömszerzést adja vissza szórakoztató formában a kuktatábor.

Főzősuli

A hétköznapok rohanásában és a hétvégék sűrű programjai között talán kevesebb idő jut az ilyen jellegű eseményekre. Egyre több szervezet kínál azonban nyári főzős vakációt. A Gourmand táborokban például választani lehet az olasz és a karibi ízekre specializálódott kurzusok közül.

A Tündérkert táborban a konyhakalandorok megismerhetik a kenyérsütés fortélyait, kipróbálhatják különböző nemzetek ételeit, és lekvárt főzhetnek idényjellegű gyümölcsökből. A kézműves foglalkozásokon maguk készítik el az üvegek címkéit, de megtanulják az ünnepi terítés művészetét is.

A PEOPLE TEAM nyári kuktatáborában a trendi unikorniskakitól kezdve a gluténmentes vagy vegán palacsintán át egészen a cukrászatig bármit kipróbálhatnak a gyerekek. A turnus végén a résztvevők receptfüzetet és kötényt kapnak ajándékba.

Kicsitől nagyig

Egy 4 éves gyerek már aktív és hasznos segítség lehet a konyhában: fel tudja törni a tojást, vagy szívesen kevergeti a tésztát. A 7-8 évesek önállóan is el tudnak készíteni egyszerűbb ételeket. A PEOPLE TEAM bentlakásos kuktatáborába 7–17 éves kor között várnak jelentkezőket. A táborozók maguk állítják össze a hét menüjét, és közösen vásárolnak be hozzá. Elsajátítják a klasszikus köretek, a feltétek, később pedig az ínycsiklandó desszertek elkészítésének fortélyait.

Az alapoktól a klasszikus zserbógolyóig vagy a vegán különlegességekig. Vaktesztes illat- és ízteszteken keresztül, játékos formában ismerkednek meg a különböző fűszerekkel a gyerekek. Ez pedagógiailag is sokkal maradandóbb, mint beléjük verni vagy lexikálisan számonkérni rajtuk az ismereteket. Sőt, részletesen megismerik a konyhai eszközöket is, ugyanis sok fiatal számára ezeknek a funkciója már messze nem evidens.

G. Mónika fia járt már a PEOPLE TEAM kuktatáborban: „Anyaként úgy gondolom, hogy ennél hasznosabb és élvezetesebb elfoglaltságot nem is választhattunk volna Beninek. Ő mondta, hogy szívesen kipróbálna egy főzőtábort, mi pedig beleegyeztünk a férjemmel. Azóta Beni itthon is bemutatta azokat a fogásokat, amelyek elkészítését a PT nyári táborában elsajátította. Biztos vagyok benne, hogy akkor is megállja majd a helyét, ha továbbtanulási célból más városba költözik.”

Julcsi vegán, édesanyja, M. Niki szerint mégsem kell lemondania a finom fogásokról: „Nagyon örültünk, amikor megláttuk, hogy a PEOPLE TEAM vegán tábort is szervez. A kislányom önszántából mondott le a húsfélékről, és egy-egy vendégség alkalmával kellemetlenül érintett bennünket, hogy a vendéglátóink nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. A PT tematikus tábora azonban remek receptekkel ismertette meg Julcsit, és elmondása alapján a társaság is szuper volt, senki sem nézte ki a döntése miatt. A tanult ételeket azóta az itteni barátnőinek is megmutatta, és mindenki dicsérte őt. Nagyon büszke vagyok rá.”

A kecskeméti egyetem campusán nem csak kukták szorgoskodnak, a tábor többi lakója mind egy-egy választott témával (angol, sport, fotózás stb.) foglalkozik. Délután és este mindenki együtt kapcsolódhat ki a rengeteg szabadidős programban. Koncertek, csapatversenyek, előadások, vetélkedők és bemutatók szórakoztatják a gyerekeket. A turnus végén aztán a főzés kis mesterei hatalmas adag süteménnyel lepik meg társaikat. Természetesen ebben a táborban sem maradhat el a munkát elismerő oklevél, a csapatversenyek után pedig még ajándékok és díjak is járnak mindenkinek.

Gyerektábor ételallergiásoknak

Az, hogy egy gyermeknek van valamilyen ételérzékenysége, még nem jelenti azt, hogy ki kell zárnia a finom ételeket az életéből, vagy hogy idegen helyen elővigyázatosságból semmit sem szabad semmit ennie. Szerencsére ma már sok szolgáltató (legyen az étterem, szálloda vagy nyári tábor) felkészült a különféle intoleranciákra és preferenciákra is.

Mindenre figyelnek

Ilyen a PEOPLE TEAM is, amely 7–17 évesek táboroztatásával foglalkozik. A PT kecskeméti nyári táborai idén három turnusban, azaz háromszor egy héten át vehetők igénybe, bentlakásos (ottalvós) és napközis (bejárós) változatban. A mintegy 30 szekció 10 témacsomagba szerveződik; az alábbiakat választhatják a nyári szünetet élményekkel gazdagon eltölteni kívánók: NYELVEK + ORSZÁGOK, MOZGÓKÉP + MÉDIA, TECH + JÖVŐ, CIRKUSZ + AKROBATIKA, JÁTÉK + KALAND, KREATÍVOK + MŰVÉSZEK, SZÍNHÁZ + SZÍNÉSZET, KUTATÓK + KALANDOROK, KUKTÁK + CUKRÁSZOK, MOZGÁS + RITMUS. Mindegyik PT-tábor – legyen az ottalvós vagy napközis táborozás – magában foglalja a napi háromszori étkezést, a korlátlan zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint az ivókúthasználatot (bentlakásos esetben természetesen a szállást is). Az ebéd menü alapján választható, vegán ételek is kérhetők, az ételérzékenységet pedig már a jelentkezési lapon javasolt feltüntetni.

Nem gáz szólni

A PEOPLE TEAM táboraiban a hangsúly a szórakozva tanuláson van, no és a barátságok sem maradhatnak ki egy gyermek életéből. A PT szervezői odafigyelnek mindenkire – a cél, hogy az összes résztvevő jól érezze magát, és ennek természetes része az is, hogy ha valamire rosszul reagálnak, nem kell megtenniük. Nem csak a gondolat és a cselekvés szabadsága természetes: ha valaki nem szereti a főzeléket, nem fogják megetetni vele. Ellenben van például pizzanap, amit a legtöbb tini imád. Amennyiben valaki érzékeny néhány alapanyagra, és jelzi ezt, természetesen máshogyan készítik el az ételét.

Főzőcske másként

Az sem kizárt, hogy egy ételérzékeny gyermek a PT kuktatáborában találja meg a számítását, hiszen itt mindenki megtanulhatja az ételkészítés alapjait. A kiscsoportos foglalkozások alatt először az eszközökkel ismerkednek meg, majd alapételek receptjeit veszik át egy fiatal oktató segítségével. A végén mindenki gyakorlott kis szakácsként tér haza egy kötény és egy receptfüzet társaságában. Garantált a sikerélmény.

PT, azaz pacsi és tábor

A PEOPLE TEAM kecskeméti táborai 1991 óta állnak nyitva a nyári szünetet értelmesen eltölteni kívánó diákok előtt. Eddig 23 ezer gyerek táborozott a PT-ben, és egy részük annyira megszerette a táborokat, hogy segítőként, úgynevezett mókusként tért vissza később. A fiatalok és szüleik számos visszajelzést adtak arról, hogyan érezték magukat a csemeték a foglalkozások és a délutáni szabad programok közben. Abban mindenki egyetért, hogy keresve sem találtak volna jobb kikapcsolódást a korrekt ár-érték aránnyal dolgozó PT-nél.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozás – keleti tömb

A kétpólusú világrend megszilárdulásának következménye a keleti és a nyugati tömb. Az egyik pólust a Szovjetunió, a másikat pedig az…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…

Még több