Egészséges a vegán?

Táborélet
Tényleg egészséges a vegán konyha?

A vegán, azaz növényi alapú étrend és életmód egyre több háztartásra jellemző. Követőinek egy része környezetvédelmi és etikai okokból dönt amellett, hogy kerüli az állati eredetű táplálékot, mások viszont egészségügyi megfontolásból kényszerülnek a „mindenmentes” étkezésre. Mindentől függetlenül a vegán konyhának számos előnye van…

Régi ételek új ízekkel

Az interneten receptek tucatjait találhatjuk arról, hogyan lehet elkészíteni kedvenc ételeinket állati eredetű hozzávalók nélkül. Legyen szó akár egy palacsintáról vagy az eredetileg húst is tartalmazó fő fogásokról. A kezdeti kihívások után a vegán konyha igazi élménnyé válik, hiszen minden korábbi finomság új, ráadásul sokkal egészségesebb ízt kap. A növényi alapú hozzávalókat pedig folyamatosan lehet váltogatni, egy alapanyag ugyanis többféleképpen helyettesíthető.

Vegánnak lenni egészséges

Ha eltekintünk az állatok megmentésétől (bár miért is tekintenénk el ettől?), a vegán életmód mellett felhozható talán legfontosabb érv, hogy nagyon egészséges. A friss gyümölcsben, zöldségben, gabonafélékben és hüvelyesekben gazdag étkezés előnye, hogy rengeteg vitamin kerül az emberi szervezetbe: magnézium, kálium, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin. A vegánok továbbá kevésbé hajlamosak a rákos megbetegedésekre és a cukorbetegségre. A növényi alapú étkezéssel megelőzhető a magas vérnyomás kialakulása, az ízületi gyulladás, valamint a csontritkulás. Az már csak ráadás, hogy a bőrünkre is jó hatással van.

Környezetvédelem

Sajnos minden étel előállítása környezeti megterheléssel jár, az állattartás azonban abnormális mértékben igényel természeti erőforrásokat. A kutatások szerint az állattenyésztéssel összefüggő negatív környezeti hatások sokszor károsabbak, mint a közlekedéshez kapcsolódóak. A klímavédelem érdekében globális szinten vált szükségessé a fogyasztási szokások megváltoztatása. Az állatok sokkal több növényi táplálékot esznek meg, mint amennyit később az emberek hús formájában elfogyasztanak. Vegánnak lenni nemcsak lelkiismereti nyugalommal jár, hanem azzal is, hogy legalább egy apró lépéssel hozzájárultunk bolygónk fennmaradásához.

Figyeljünk oda!

A sok előny mellett kulcsfontosságú tisztában lenni azzal is, hogy mire érdemes figyelni, ha úgy döntünk, mellőzzük az állati eredetű termékeket. Bizonyos vitaminok ugyanis alapvetően húsételek elfogyasztásakor kerülnek a szervezetünkbe. A napraforgómag, a mazsola és a zöld, leveles zöldségek vasforrások, a kelkáposzta, a mandula, a szója és a füge pedig tele vannak kalciummal, a B12-vitamin azonban leginkább tabletta formájában pótolható. A vegánok a szójatermékeket elsősorban fehérjepótlás céljából fogyasztják, de nem szabad túlzásba esnünk, mert ezek nagy mennyiségben károsak az egészségre. Az apró részleteket napestig lehetne sorolni. Az új étrend megkezdése előtt érdemes több forrásból is tájékozódni.

Az idősebb korosztályon kívül egyre több fiatal kötelezi el magát – sokszor etikai alapon – az új étkezési szokások mellett. Ha a családban mindenki húsevő, a vegán életmód szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. A PEOPLE TEAM rájuk is gondolt, amikor 2020-ban az elsők között hirdeti meg a nyári vegán tábort, ahol az érdeklődő tizenévesek megismerkedhetnek a vegán ételek elkészítésének fortélyaival.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Táborélet

10 tipp honvágy ellen

A honvágy sajnos szinte minden nyári gyerektáborban felüti a fejét. Ezért is fontos, hogy a táboroztatók fel legyenek készülve arra,…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Erdős Virággal szabadon

Egy faipari iskolában leginkább praktikus elvárásai vannak a diákoknak az irodalommal kapcsolatban. Valahogy essünk túl rajta, érettségizzünk le, a verslábakat…

Még több