Te felhívnád a gyermekedet táborozás közben?

Táborélet
PEOPLE TEAM tábor

Nagy kérdés, mi a jobb: okostelefont venni és azzal elengedni a gyerekeket nyári táborba, vagy megelégedni a táboroztató jelzéseivel. Ráadásul nem is mindenhol engedett a kütyühasználat.

A nyári táborok ismét régi fényükben tündökölnek: becslések szerint idén 225 ezer magyar gyerek tölt hosszabb-rövidebb időt táborozással. Ezt az adatot egészíti ki a Yettel és az Explora közös, reprezentatív felmérése (2022. május), amelyben 5 és 11 év közötti gyerekek szüleit kérdezték többek között arról, mit csinálnak a gyerekeik a vakáció alatt. A kutatás alapján a nyári szünet 11 hetéből hatot töltenek szervezett programokkal, és ezek közül a harmadik legnépszerűbb a táborozás: az 5–11 éves gyerekek 48%-a megy napközis táborba. Az ottalvós táborok kevésbé keresettek az óvodások és az iskolai alsó tagozatosok körében: a szülők mindössze 15%-a engedi a kérdezett korosztályt bentlakásos táborba.

Budapest vs. vidék: hol lehetnek önállóbbak a gyerekek?

Az említett kutatás azt is vizsgálta, hogy a gyermekek elmehetnek-e egyedül otthonról, illetve otthon maradhatnak-e egyedül. Úgy tűnik, minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé engedékenyek a szülők, és főváros-vidék viszonylatban is tapasztalható különbség a szülői attitűdöt illetően: a budapesti családok közül minden harmadikban, míg a vidéki családok közül minden másodikban engedik meg azt, hogy az 5–11 éves gyerekek egyedül elmenjenek például barátokhoz vagy kerékpározni.

Jobb telefonnal?

A felmérés arra is kitért, hogy vajon engedékenyebbek-e akkor a szülők, ha valamilyen eszközön elérhetik a gyermekeiket. Mindkét fél szempontjából hasonló eredmények születtek: a szülők 80%-a szerint a gyereknek is nagyon fontos, hogy bármikor el tudja őt érni, és a szülők 78%-ának fontos, hogy mindig elérje a gyermekét, ha nincs vele, az igény tehát megvan arra, hogy bármikor elérjék egymást. Ráadásul úgy tűnik, hogy minél idősebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy már rendelkezik valamilyen okoseszközzel, akinek pedig nincs mobiltelefonja, okosórára még számíthat – a válaszadó szülők negyede tervezi, hogy beszerez hasonló eszközt a közeljövőben, a 7–8 évesek szülei közül tízből négy tervez okosórát vásárolni, amellyel láthatják, épp merre jár gyermekük, valamint így bármikor el tudnák érni őt. Persze vannak olyan osztályok, amelyekben a hasonló korú gyerekek többsége már rendelkezik mobiltelefonnal és/vagy tablettel.

Na de mit szólnak ehhez a táboroztatók?

Nem minden táborban engedik meg az okoseszközök használatát: a kütyük népszerűtlenségének az lehet az oka, hogy elterelheti a figyelmet a programokról, ezért van, ahol tiltják a használatukat. Máshol korlátozzák a mobilozási lehetőséget, és többnyire estére időzítik azt a sávot, amikor a gyerekek felhívhatják a szüleiket; csetelhetnek; képeket oszthatnak meg; stb. Nem lehet tehát egyértelmű válasszal felelni a fenti kérdésre, ezért jó, ha a kiszemelt tábor szervezőjét kérdezzük meg arról, hogyan állnak az okoseszközök használatához. A PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táborainak szervezője, Palotás Attila „Ater” szerint alapvetően nincs gond a mobilhasználattal, engedik, amíg nem kockulnak be a táborlakók, de azt javasolják, hogy a résztvevők zárják be a mobiljukat a napközis témafoglalkozások alatt az értékmegőrző szekrényükbe, és még indulás előtt beszéljenek meg egy idősávot a szüleikkel, amikor hazatelefonálnak. Ezzel a napirendszerűséget erősítik, és az aggódó szülők is megnyugodhatnak, hogy minden rendben van. „Több résztvevőnk olyanoknak a gyereke, akik korábban maguk is PEOPLE TEAM-táborozók voltak – ez nem meglepő, hiszen a PT 1991 óta táboroztat. A Yettel–Explora-kutatás megállapítását, miszerint a generációs mintát tükrözi az eredmény, én is meg tudom erősíteni, vagyis azt, hogy akit régen elengedtek hosszabb időre a szülei, az most a gyermekével kapcsolatban is engedékenyebb e téren. Akik régen PT-sek voltak, tudják, mire számíthatnak a táborainkban: mókára, kacagásra, tanulásra és új barátokra, szóval kevésbé félnek attól, mi fog történni. Minden másra pedig ott van az okosóra vagy -telefon.”

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Tématáborok

A múlt század klasszikus táborait az utóbbi években, évtizedekben fokozatosan váltották fel a tématáborok. A rendszerváltás után a korábbi úttörőtáborok…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozás és tudományok

A hétköznapokat szürke jelzővel illetjük. Miért? Mert egyhangúak, unalmasak. Hétfőtől péntekig ugyanazok a monoton napirendi pontok ismétlődnek a gyerekeknél és…

Még több