Nyelvtanulás nyáron? Így szórakoztató

Táborélet
Nyelvtanulás nyáron? Így lesz szórakoztató a gyerek számára

A nyári szünet a diákok számára az önfeledt mókázás időszaka, amikor egy időre végre elfelejthetik a házi feladatokat, a dolgozatokat és a számonkéréseket. Ám hiába ért véget a tanév, az idegen nyelveknél rendkívül praktikus frissen tartani az év közben megszerzett tudást.

Sok szülő szeretné biztosítani az ifjú elmék fejlődését a vakáció alatt is, hiszen – legyen szó bármelyik tantárgyról – a hosszú kihagyás később megbosszulhatja magát. Jóllehet ezek a játék és a szórakozás hetei, apró ravaszságokkal észrevétlenül segíthetjük a gyerekeket a nyelvtanulásban is. Íme néhány tanács, hogy a vakáció alatt se szakadjon meg a gyermekeid kapcsolata a nyelvekkel!

Idegen nyelvi táborok

Számos nyelviskola és magánintézmény biztosít nyári tábort idegen nyelvi témában. A PEOPLE TEAM kínálatában található angoltábor garantálja, hogy a gyermeked könnyedén, stresszmentesen, a képességeinek megfelelően haladjon tovább az angol nyelv elsajátításában. A PT-táborozók napi 3-4, projektalapú, kommunikációközpontú nyelvi foglalkozáson vesznek részt, közben 15 és 30 perces szünetekkel. Itt nincs vizsgáztatás, feleltetés, számonkérés – a srácok közösen, csapatokba szerveződve oldják meg a feladatokat, amelyeket az angolszekció mentoraival és (magyarul nem beszélő) angoltanáraival együtt értékelnek és ellenőriznek, egymást is támogatva a hibák kijavításában.

Cserediákprogram

Nem minden tanintézmény biztosít cserediákprogramot, ám érdemes érdeklődni a saját iskolátokban akkor is, ha még semmit nem hallottatok a cserelehetőségekről – hátha csak nem jutott el hozzátok az információ. A legtöbb suli felső tagozatában lehetőség van ilyen programokra jelentkezni, amelyek közül több általában nyáron zajlik. Ezek keretében a gyerekek elutaznak egy-egy külföldi városba, amelyikkel az iskola kapcsolatban áll. Itt befogadó családokhoz kerülnek, akik nem beszélnek magyarul. Így a tinik rákényszerülnek az idegen nyelv használatára, és az adott ország kultúrájába is bepillantást nyerhetnek. A befogadó család jellemzően teljes ellátást és elfoglaltságokat is biztosít. A legtöbb cserediákprogramban a kölcsönös viszontlátás is feltétel, így később, egy következő körben Magyarországra érkezhet az idegen országból a barát, hogy nálatok töltsön egy kis időt. Ez különleges lehetőség: szuper, határtalan barátságok szövődhetnek a cserediákok között!

Olvasás, tévézés idegen nyelven

Szerezz be olyan izgalmas, az érdeklődésének, a korának és a tudásszintjének megfelelő gyerekkönyveket, ifjúsági könyveket, amelyeket a gyermeked szívesen venne kézbe. A leggyakoribb nyelvekből (angol, német, francia, spanyol) kaphatóak könnyített nyelvezetű kötetek különböző korosztályok számára; már egy-egy történet elolvasása is meglepő mértékben árnyalhatja a gyerekek szókincsét, javíthatja a kifejezőkészségüket. Tegyetek róla, hogy nyáron se kopjon el az angol kiejtése! Minden sorozatot, filmet érdemes angol (vagy az adott idegen) nyelven és felirattal megtekinteni. Bizonyos jelenetek újranézhetők magyar felirattal is, a nem egyértelmű szavakat pedig kiszótárazhatjátok vagy magyar fordítással átismételhetitek.

Idegen nyelvű társasjátékok és számítógépes játékok

Imád a kölyök társasozni? Kösd össze a barátaival együtt töltött időt egy kis nyelvgyakorlással! A közös játék során a srácok taníthatják egymást, a társasjátékot és a nyelvet jobban ismerő társak könnyedén felzárkóztathatják a gyengébbeket. Hasonlóképpen működik az idegen nyelvű számítógépes játék is. A játék során ahhoz, hogy a gyerkőc tovább tudjon haladni egy-egy pályán vagy teljesíthessen egy-egy küldetést, szüksége lesz arra, hogy megértse a feladatokat, így rákényszerül a nyelvhasználatra.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozók Spártában

A 20. életévüket betöltött, polgárjoggal rendelkező spártai férfiaknak nagy váltás következett be az életében: a hadsereg teljes jogú tagjai lettek.…

Még több