Milyen táborba menjen a gyerek?

Egyebek
Milyen táborba menjen a gyerek?

Bár a legtöbbször a szülőn és a pénztárcáján múlik, hogy hová megy a gyerek táborba, de a nyári táborok kiválasztásakor mindenekelőtt a delikvenst kell meginterjúvolni, és az igényeihez igazodva vele együtt dönteni – javasolják a szakértők.

Minden gyerek más és más. Amíg az egyik imádja, hogy egész nap sportolhat, a másik a háta közepére sem kívánja a testnevelésórákon kívüli mozgást. Néhány gyerek szeret napestig egyfajta tevékenységgel foglalkozni, más gyerekeket az köt le, ha minél több dologban kipróbálhatják magukat. A szakemberek szerint figyelembe kell venni többek között a gyerekünk hobbiját, kedvenc időtöltéseit, hogy kikkel érzi jól magát, s hogy igényli-e egyáltalán a táborozást.

Néhány szülő sokszor túlgondoskodó, ezért a gyereknek nehezen megy az elszakadás. Nincs ebben semmi meglepő – hívják fel a figyelmünket a szakemberek –, ezzel számolnunk kell. Sok tábor kínál csak napközbeni foglalkozást – a nap végén innen mindenki hazamegy, és a kedves, megszokott rutin szerint vacsorázik, alszik, és családi körben várja a következő tábori napot, hogy reggel a többi táborozóval ott folytassák, ahol az előző délután abbahagyták.

A szülőnek először azt kell felmérnie, hogy a gyermeke képes-e nélküle tölteni néhány napot és éjszakát. Ha igen, akkor bátran szemezgethet az ottalvós táborok között. A pszichológusok egybehangzó véleménye alapján biztonsággal tízéves kor felett ajánlott a táborozás, ám sok gyerek (főleg, ha a barátaikkal együtt kovácsolnak közös terveket a nyárra) már annyira önálló és szociálisan érett, hogy nyolc-kilenc évesen is készen áll eltölteni több napot vagy akár két-három hetet is csak a kortársaival. Azoknak, akik kevésbé nyitottak, a koruk vagy a habitusuk okán visszahúzódóbbak, az igényeikhez igazodó tábort javasolnak a szakemberek.

Fontos a mozgásigény ismerete is: nem mindegy, hogy valaki az alaptermészete miatt tűnik kevésbé aktívnak, vagy csak azért, mert még nem volt kellő sikerélménye a mozgásban. Egy tábor ezen nagy mértékben javíthat pozitív irányban.

A PEOPLE TEAM táboraiban a legkülönbözőbb igényű gyerekek is megtalálják a számukra legmegfelelőbb programot. Azoknak, akik szívesen játszanak inkább magukban – építenek, rendszereket alkotnak, alkatrészeket bütykölnek –, ott a robotikatábor – ebben elsajátíthatják a robotépítés alapjait, sőt! Azoknak, akik szeretnek szerepelni, a színház- és tánctábor a tökéletes választás. Az örökmozgók imádják a PEOPLE TEAM sporttáborait, ahol turnusonként öt-nyolc sportágba is belekóstolhatnak kedvük szerint.

A szakemberek azért is érvelnek a nyári táborok mellett, mert egy körültekintően kiválasztott programmal nemcsak élményeket szereznek a gyerekek, hanem fejlesztik a szociális képességeiket is. Nem beszélve arról, hogy egy angoltábor vagy egy médiatábor a tanulmányaikon is nagyot dobhat.

A lényeg a táborválasztásban mindenekelőtt a kommunikáció! A legfontosabb kérdésre csak a leendő táborozó tudja a választ: „Mit csinálnál legszívesebben nyáron?” Ez a kulcs. Ha ez megvan, innen már gyerekjáték jól összerakni a nyarat.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több