5 tanács táborválasztás előtt

Egyebek
5 hasznos tanács táborválasztás előtt

Egy tábor örök élményekkel szolgálhat a gyereknek, ám nem mindegy, milyen táborba küldjük először a csemeténket. Ha te is hezitálsz, hogy milyen tábort válassz jövő nyárra, akkor olvass tovább! Mi megpróbálunk segíteni a döntésben.

1. Milyen tábor legyen?

Tánc-, idegen nyelvi, sport-, kaland-, netán menő Minecraft-tábor? Fontos, hogy olyan tábor mellett tegyük le a voksunkat, amely tükrözi a gyerekünk szokásait, stílusát és temperamentumát. Az aktív, izgő-mozgó kölykök imádni fogják a sporttábort, a számítógépes játékok iránt rajongóknak választhatunk Minecraft-élménytábort, a szereplési vággyal megáldott gyerkőcök pedig biztosan a színésztáborra fognak szavazni. Ma már számtalan hobbihoz, mondhatni szinte bármelyikhez létezik tábor, ajánlott hát olyan témát felkutatni, amelyben a gyerekünk csakugyan örömét leli.

2. Bejárós vagy ottalvós tábor?

Vannak bentlakásos és napközis, illetve bejárós táborok. Az utóbbiakban jellemzően reggeltől délutánig kötik le a gyerekeket, illetőleg – ha az esti programokban is részt vehetnek – a takarodó előtt mennek haza a srácok, hogy a saját ágyukban aludhassanak. Ezek a táborok lehetnek két-három naposak vagy egyhetesek is. A kisebbeknek javasolt először a napközis tábort tesztelni, a kilenc-tíz évesek viszont már bevállalhatják az ottalvósat is. Segít, ha barátnővel, baráttal együtt érkeznek. Érdemes megkérdezi a srácunkat, mielőtt véglegesítjük a foglalást, hogy ő mit gondol kifejezetten a távollétről: szeretné-e kipróbálni az önállóságot úgy, hogy a családdal napokig nem találkozik? Fontos  ismernünk a lurkók igényeit. Ha valaki nehezen oldódik fel idegenek társaságában, és aludni is csak otthon tud, akkor neki elsőre okvetlenül a napközis tábor lesz a megfelelő választás.

3. A tábor helyszíne

Sok szülő számára fontos a tábori környezet, ami érthető. A táborozás újdonságokkal, meglepetésekkel, szokatlan helyzetekkel járhat: senki nem akarja, hogy az elvárható kényelem hiánya is tetézze mindezt. Ha az utazás nehézségekbe ütközik, próbáljunk meg a lakóhelyünkön vagy annak közvetlen közelében egy klassz helyet keresni. Ma már rengeteg táborhely rendelkezik az átlagoson túlmutató, különleges vagy legalábbis nem mindennapi adottságokkal és felszereltséggel, ami nemcsak a gyerekek biztonságát, hanem a kényelmüket és a szórakozásukat is szolgálja. A PEOPLE TEAM táborai Kecskeméten, a Neumann Egyetem campusán találhatók, de az odajutás sem jelenthet problémát: a szervezők Budapestről indítanak tábori buszokat. A PT-táborterület csaknem négy hétig kizárólag a tábor résztvevői és a személyzet számára rendelkezésre álló komplexum – komfortos lakószobákkal, korszerű infrastruktúrával, különféle sportpályákkal, közösségi épületekkel és rengeteg szabad térrel. Tanácsos online megtekinteni a tábori fotókat – néhány kép többet mond ezer szónál!

4. A táborozók kora

Lényeges szempont, hogy a gyerekünket abba a táborba írassuk be, amelyikben a lehető legtöbb kortársra akadhat. Még akkor is, ha tudjuk róla, hogy egy-két képességével esetleg előbbre tart, mint a vele egykorúak többsége. Biztos, hogy egy kisgyermek nem fogja jól érezni magát egy felső tagozatosok számára szervezett táborban, és ez fordítva is borítékolható.

5. A tábor oktatói, animátorai és a táborvezetők

Mindig ismerjük meg a leendő tábor vezetőit és mókamestereit, hiszen a táboroztatók foglalkoznak majd a gyerekünkkel egy vagy több héten át. Ha rendelkezésre állnak, olvassuk el a honlapjukon az előző táborozók beszámolóit, a szülők és mások véleményét, és ha tehetjük, beszélgessünk olyanokkal, akik első kézből nyilatkozhatnak ottani élményeikről, tapasztalataikról. Vegyük fel a kapcsolatot a szervezőkkel, és kérdezzünk bátran!  Meséljünk a gyerekünkről, és hagyjuk őket is javaslatokat tenni. Döntő fontosságú, hogy a csemeténk olyan táborba menjen, ahol garantáltan jól érzi majd magát, és ahonnan életre szóló pozitív emlékekkel tér majd haza!

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

Táborozni régen

Most még ugyan tél van, de 5-6 hónap múlva már nyoma sem lesz a hónak és a hidegnek. A gyerekek…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

Majd én megcsinálom!

Az unokatestvérem, Máté, épp Hollandiában van, de nem turistaként. Dolgozik is, tanul is, segít is. Hogy lehet ezt a hármat…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyebek

A nagy háború kis hősei

Az I. világháborúra több mint négy évig tartó világégésként emlékezünk, amely a XX. század elején, 1914 és 1918 között zajlott.…

Még több