Dilemmák: táborválasztás

Egyebek
Dilemmék: táborválasztás

Az első táborozás minden kisiskolás életében alapvető élmény, ám a nagyobbakéban is hangsúlyos szerepet kap – újra és újra, nyárról nyárra. Nemcsak azért, mert segít a már meglévő vagy új készségek fejlesztésében, hanem mert függetlenségre is nevel. A mamának és a papának sok esetben okoz fejtörést, hogyan válasszanak csemetéjükhöz illő tábort. Az egyik legmeghatározóbb tényező a gyerkőc orientációja, de természetesen az ár is súlyponti kérdés lehet. A megfelelő tábor kiválasztásában a legtöbbet az segít, ha a döntést – a leendő táborozóval közösen – a személyiségéhez igazítjuk.

Tábor – életkor szerint

Fontos kritérium, hogy hány éves a csemeténk, és hogy milyen táborok jöhetnek szóba a korához illően. Mindezt hozzuk összhangba az érdeklődési körével! Ha a jelöltünk érettebb a kortársainál, vagy ha a személyiségéhez egy olyan tábor illik, amelyet csak nagyobb korosztálynak hirdetnek, akkor mérlegeljünk: vajon minden szempontból hasznára válik majd az ott töltött idő? Mindezeket telefonon vagy személyesen meg kell beszélni a tábor vezetőségével, noha tájékozódhatunk pusztán az interneten megosztott információik alapján is, amennyiben azok korrektnek és kielégítőnek tűnnek.

Egy- vagy többnapos tábor?

Ma már számtalan tábor létezik. Amikor a család arról dönt, hogy egy időre megválik tőle, szerencsés, ha a táborba készülő utód már aludt a nagyinál vagy a barátainál, hogy lehetőleg ne ez legyen az első önállósodási élménye. Segítsük őt azzal, hogy – feltűnésmentesen – kikérdezzük! Menjünk tutira: tényleg van-e kedve akár heteket az otthona és a szülei nélkül tölteni? Nem szerencsés rögtön a mély vízbe dobni.

Speciális táborok

Temérdek tábort hirdetnek fizikai vagy mentális fogyatékkal élő gyerekeknek is. Sőt, szép számmal szerveződnek olyan táborok is, ahol ép és valamilyen korlátozással élő fiatalok együtt táboroznak. Ez roppant hasznos kezdeményezés: így a például mozgáskorlátozott srácok is kikapcsolódhatnak, miközben egészséges társaiknak fejlődik az érzelmi intelligenciájuk. A táborban megtanulják, hogyan kezeljenek bizonyos nem mindennapi helyzeteket és miként segítsenek az arra rászorulóknak, egymásnak.

Képességfejlesztő táborok

Számtalan tábor létezik, ahol a táborlakók kibontakoztathatják tehetségüket, rátermettségüket. Ha a gyerekünk szeret táncolni, a tánctábor kitűnő választás, ha viszont év közben táncórákra járt, nem biztos, hogy szünidőben is erre áhítozik. Ezért lényeges ismerni a gyerekünket – tudni, mi az, ami feltölti, amitől boldog lesz, amit a szívből akar. Határozzunk közösen!

Városi és vidéki táborok

A táborozás jó! Amennyiben a gyermek sokat ül otthon, akkor számára remek lehet egy olyan tábor, ahol megízlelheti a természet szépségeit. Ha azonban vidéken él, akkor egy nagyvárosba szervezett vakáció a megfelelőbb. Mindenképpen vegyük figyelembe a leendő táborozó elképzeléseit, beszéljük meg vele, mennyi időre nem esik nehezére elszakadni tőlünk. A táborozás legyen tapasztalat és kaland!

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több