A táboroztatók is örömüket lelik benne

Interjú
PEOPLE TEAM tábor

A tanítóként dolgozó Sába bemutatkozása következik. Ezért jelentkezett ő a PEOPLE TEAM-be táboroztatónak.

Mutatkozz be, kérlek!

Seres Sába Gerda vagyok. Vidéken, nagycsaládban nőttem fel középső gyermekként, így türelmes vagyok, de határozott. Szeretek jókat beszélgetni, vitázni, viccelődni, emellett megértő és empatikus hallgatóság is tudok lenni. Kicsi korom óta „minden is” érdekel, így sok minden tervben volt a jövővel kapcsolatban: művész (mert mióta ceruzát tudok fogni, alkotok), cukrász, nyomozó… Végül úgy döntöttem, összegyúrom a tudásom, és pedagógus leszek. Így 2022-ben végeztem az ELTE TÓK-on tanító szakon. A nagyvárosi élettel felhagyva visszaköltöztem kis falumba, Nyárlőrincre, hogy Sába néniként kezdjem meg pályafutásomat. Az idei tanévben első osztályosoknak tartok napközit, valamint 3–4. osztályban digitális kultúrát. Az iskolában töltött idő alatt törekszem a gyermekek érzelmi képességeit is fejleszteni, segítem őket a mindennapi konfliktusok megoldásában. Szakdolgozatomat is az érzelmi nevelés témakörében írtam. Emellett már öt éve önkéntes tűzoltó vagyok, hogy párommal és a csapat többi tagjával önzetlenül segíthessünk másoknak a bajban. Mindig fontos szerepet játszott az életemben a sport. Szeretek a gondolataimba merülve futni, nagyokat túrázni, biciklizni. Valamint több éven keresztül barantáztam, ahol elsajátítottam többek között a szablyavívás, az ostorozás, az íjászkodás, a botforgatás művészetét. Ez a projekt most a lehetőségek miatt szünetel, de célom később az iskolában edzéseket tartani a gyerekeknek. Személyiségemet még nagyban meghatározza, hogy van egy dinoszauruszom. Vagyis hivatalosan egy kutyám, Odin. Mentett eb, sok traumával, aki megtanított még türelmesebbnek, még megértőbbnek lennem. Bár egyértelmű szerintem, hogy a jelentkezők a gyerekekért vannak, és imádják őket, mégis fontosnak tartom ezt a magam részéről kiemelni. Azért is lettem pedagógus, mert úgy gondolom, hogy a gyermekek megérdemlik az esélyt – akármilyen családból jöttek –, hogy szabad, kritikus gondolkozással, jó szociális képességekkel rendelkező felnőtt váljon belőlük. Ebben igyekszem támogatni őket a tananyag átadása mellett. Úgy érzem, hogy ez a tábor is ezt segíti elő. Ezért is tetszett meg a lehetőség, és szeretnék én is a részese lenni, hogy megismerhessek új módszereket, embereket, lehetőségeket. Továbbá gyermekkori vágyam is teljesülne, hiszen a barantasporttábor kivételével csak a „nagyszülőtábort” vettük igénybe testvéreimmel, így nem lehettem része hasonló élménynek. A táboroztatói tapasztalat hiánya ellenére úgy érzem, hogy kitartásommal, tanulékonyságommal és a gyerekek iránti tiszteletemmel helytállnék mókusként.

Fejtsd ki: miért most, miért velük, miért ezt, miért a PT-ben?

Úgy gondolom, hogy egy nagyon színes, többrétű táborról van szó, ami nemcsak a gyermekek számára kínál új élményeket, hanem a táboroztatók is örömüket lelhetik benne.

Stresszeltél valaha a táborban? Hogyan kezelted?

Szerencsére ez kimaradt, de voltak olyan helyzetek, amikor az utolsó utáni energiatartalékaimat használtam fel. Ez érdekes tapasztalás volt, hiszen megtanultam, hogy mindig van tovább.

A legfurább kajálásod vagy kajád a táborban?

Az edzőtáborban „batyusbálos” evések voltak. Mindenki hozott valamit, amit beadott az elején a közösbe. Ez volt felszolgálva reggelire és vacsorára. Ez erősítette az összetartozást, valamint spórolás szempontjából is előnyös volt.

Mit irigyelsz a táborozóktól?

Hogy részesei lehetnek egy ilyen összetett, sokrétű táborélménynek.


Kapcsolódó

Még több