Társadalmi változások és táborozás

Táborélet
PEOPLE TEAM tábor

A különböző politikai rendszerek formálják a nevelést, mintákat hoznak létre, amik évtizedeken keresztül dominánsak. Leegyszerűsítve két nagy rendszer létezik: a demokrácia és a diktatúra. Az elsőbe tartozik az USA, a másodikba a Szovjetunió. A demokráciában egy szabad társadalom jelentős szavazati joggal rendelkező tagjai választanak állami vezetőket. A diktatúrában egyetlen személy vagy csoport minden hatalmat megszerez magának, anélkül, hogy ebben bármilyen törvény, intézmény korlátozná.

Kétpólusú világ

A második világháború alaposan átrendezte és megváltoztatta a világot. A szövetségesek (alaptagok: USA, Nagy-Britannia, Szovjetunió) együttműködése nem sokkal a békekötés után megromlott. A következő közel ötven évben a két szuperhatalom (USA, Szovjetunió) és az általuk vezetett szövetségi rendszerek viszonya határozta meg a nemzetközi politikát és sokszor az érdekszférához tartozó országok belpolitikai viszonyait, természetesen a nevelés kérdését is.

Nevelés: USA – cserkészek

Az Amerikai Cserkészszövetséget 1910-ben alapították. Az USA legnagyobb ifjúsági szervezete, az alapítás óta több mint 100 millió amerikai tagja volt. A mozgalom önkéntes, pártpolitikától független, vallásos meggyőződéssel átszőtt, az ifjúságot szólítja meg 6 és 25 éves kor között. Nem számít a származás, a vallás és a vagyoni helyzet sem. Nagy pozitívuma, hogy a fennálló társadalmi feszültségeket igyekszik oldani és megszüntetni.

Az alapító…

…az angol Lord Robert Baden-Powell tábornok, aki az ötletét 1907-ben valósította meg. Először természetesen fiúknak, majd később lányoknak is. Lényege: informális nevelés a szabadban (táboroztatás), csoportokban, kiemelve a bajtársiasság és az egyenlőség fontosságát. Hamar népszerű lett a mozgalom, világszerte gyorsan terjedt. Hogyan ismerjük fel a cserkészeket? Khaki színű egyenruhát hordanak, ezzel igyekeznek elfedni a társadalmi különbségeket. Azt sugallja az embereknek, hogy mindenki egyforma, csak az elvégzett munka számít. Zöld nyakkendő és a cserkészkalap még a viselet része, illetve a jelvények, amelyeket a teljesített feladatok után lehet viselni.

Nevelés: Szovjetunió – úttörőmozgalom

A különböző országokban létező, a kommunista párt által működtetett gyermekszervezetek gyűjtőneve. Az első 1922-ben jött létre a Szovjetunióban, alapja a cserkészmozgalom, sokan úgy vélik, hogy annak orosz változata.

Célok…

„…a tagok haza és a párt iránti szeretetre és hűségre nevelése”, hangsúlyozva a szolidaritást, a barátságot és a közös programokat, szintén csoportban. A gyerekek részt vettek kulturális és sporteseményeken, tanultak a természetben, megismerték a párt ideológiáját. A kommunista párt ifjúsági szervezeteként egyfajta előkészítője volt a fiatal felnőttek szervezetének (különböző neveken futott a keleti tömb országaiban), majd a párttagságnak. Egyenruha: fehér ing, kék szoknya/nadrág, síp, jelvények, kék/piros nyakkendő.

Összegzés

Közös jellemzők: mindegyik uniformizált (az egyformaságot nyomatékosítják, az egyediséget megszüntetik), mindkét országban hétéves kor körül kezdték a csoportos nevelést, mert akkor a leghatékonyabb. A Szovjetunióban egész életen át tartott. Az állomások: kisdobos, úttörő, fiatal felnőtt szervezet tagja, párttag. A keret lazább volt, mert nem éltek együtt a tagok, csak időnként találkoztak. Az USA a társadalmi feszültségek megszüntetésének lehetőségét látta a mozgalomban. A lényeg, hogy mindkettő foglalkoztatta, lekötötte a gyerekeket, élményeket adott nekik.

Kropokné Kiss Éva


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Szigetérzés Kecskeméten

Misi, a PEOPLE TEAM színházi táborának tanára mesélt arról, szeretett-e táborozni gyerekkorában, és miért választja nyaranta a PT-t. Fejtsd ki:…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Táborélet

Táborozás – nyugati tömb

Hidegháborúnak az 1947 és 1991 közötti időszakot nevezzük, ami sok nemzetközi konfliktust eredményezett a két szuperhatalom miatt. Az egyik pillére…

Még több