A nagy háború kis hősei

Egyebek
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Az I. világháborúra több mint négy évig tartó világégésként emlékezünk, amely a XX. század elején, 1914 és 1918 között zajlott. A nagy háború, ahogy a kortársak nevezték, a történelem egyik legszörnyűbb konfliktusának számít. November 11-én annak a nagy háborúnak a befejezésére emlékezünk, amelyben rengeteg naiv tizenéves is áldozatul esett.

Kalandvágyó fiatalok

1915-ben, az I. világháború idején számos gyerek tett kísérletet arra, hogy a frontra jusson. Ez inkább a kalandvágyból fakadt, és nem azért, mert a hadsereg kétségbeesetten fáradozott a lövészárkok feltöltésén. Ezek a gyerekek, akik 14–17 év közöttiek voltak, gyakran különféle kiegészítő feladatokat kaptak, mint például a vízhordás.

A 32. honvéd gyalogezred hősei

Három fiatal, akik a 32. honvéd gyalogezreddel tartottak, különös figyelmet érdemelnek. Ezen egység története az 1741-es alapításig, Mária Terézia királynő idejéig nyúlik vissza. Ezek közül a gyerekek közül kettő megszökött otthonról, míg a harmadik írásos engedélyt kapott anyjától. Az egyikük, Riffel Ferenc katonai küldöncként szolgált.

Háborús árva fiúk

Azok a fiúk, akik az apjuk elvesztése miatt otthonukban maradtak, gyakran egyedül találták magukat az anyjukkal. Sokan közülük úgy érezték, hogy semmi sem lehet szörnyűbb a tétlenségnél, és sokan vágytak arra, hogy találkozhassanak a frontra bevonult családtagjaikkal.

Gyerekkatonák a nagyvilágban

Nem csak a Monarchiában volt tapasztalható a gyermekkatona-jelenség. A brit hadseregben egy 12 éves fiú, Sidney Lewis is feliratkozott, és túlélte a Somme-i csatát. A szerb Momčilo Gavrić pedig mindössze nyolcévesen csatlakozott egy egységhez, miután családját kiirtották.

A hadsereg korfája

A háború végére a hadseregek korfája drasztikusan megváltozott. Az emberveszteségek miatt újabb és újabb évfolyamokat soroztak be, így sok fiatal fiút hívtak be a seregbe. A képzési idő csökkent, néhány helyen mindössze egy-két hónapig tartott, mielőtt a katonákat a frontvonalra vezényelték.

A háború kegyetlensége

A háború kíméletlen: az I. világháború idején rengeteg fiatal találta magát a harctéren, akár kalandvágyból, akár szükségszerűségből. Az ő történeteik emlékeztetnek minket arra, milyen árat fizet a világ a fegyveres konfliktusokért.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás: Takács Róbert írása nyomán

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több