Táborozás előtt, alatt és után

Egyebek

Sok szülőnek vannak izgalmas gyerekkori emlékei nyári táborokról, és mindenki szeretné, ha hasonló élményeket a gyermeke is átélhetne. De mit tegyünk, ha a csemete egyáltalán nem hajlandó kimozdulni otthonról? Érdemes megfogadni a 30 éves táborszervezői múltra visszatekintő PEOPLE TEAM néhány praktikus tanácsát.

Tábor előtt

A gyerekek akkor fogják jól érezni magukat a táborban, ha ők választhatnak.

Meséljünk nekik sokat a saját tapasztalatainkról, mutassunk fotókat, ahogy nyakig sárosan, ám boldog mosollyal az arcunkon fagylaltozunk. Emlékeztessük őket, hogy az osztálykirándulás is mindig szuper esemény szokott lenni. Keressünk együtt tábort, olvassuk el az ajánlatokat, nézzük meg a képeket az elhelyezésről és a programokról. Rengeteg táborban már videós ismertető is elérhető. Vegyük fel a kapcsolatot a táborszervezőkkel, és hagyjuk a gyerekeket is kérdezni. Elolvashatjuk a kommenteket a tábor közösségi oldalán, illetve esetleg más szülőkkel is beszélhetünk. Próbáljunk beszervezni barátokat, ismerősöket, osztálytársakat.

Ha megszületett a nagy elhatározás, nézzük meg, milyen téma lenne a legmegfelelőbb gyermekünk számára. A szülők körében az angol a legnépszerűbb, de ha a csemete inkább a filmforgatást, vagy a fotózást választaná, ne tiltsuk meg! Akkor se vonjuk össze a szemöldökünket, ha a kuktatábor a kedvenc, vagy színész szeretne lenni. Egy 7–17 éveseknek szóló nyári gyerekfesztivál is hasznos, ha életre szóló élményt ad.

Tábor alatt

Ha eljön a nagy nap, és megérkeztünk a táborba, a regisztráció és elhelyezkedés után váljunk meg sarjunktól, adjuk át a terepet a táboroztatóknak. Higgyük el, értik a dolgukat!

Ma már minden gyereknek van mobiltelefonja. Beszéljünk meg vele egy időpontot, amikor elmesélheti a táborban történteket mindennap. Ez általában az esti órákban alkalmas, amikor vége van a programoknak. Ha nincs mobil, a táborvezetőkön keresztül bármikor beszélhetünk az utóddal – persze csak ha hajlandó a telefonhoz jönni.

A táborok célja nemcsak a kikapcsolódás, hanem az önállóságra szoktatás is. Mindig előfordulnak problémák: valaki lemarad az ebédről, vagy nem ízlett neki a kaja; ha fáj a hasa, esetleg elveszett a fél pár zoknija, vagy nem jön ki jól a szobatársával. Ne mi akarjuk ezeket a dolgokat a távolból megoldani! Biztassuk a gyereket, hogy szóljon a táboroztatóknak. Mindenre van megoldás. A tapasztalt animátorok szívesen mondanak esti mesét, vagy akár este tízkor is kerítenek szendvicset. Felhúzzák az ágyneműt, megkeresik az elveszett papucsot, vagy akár a jelmezkészítésben is segítenek. A kezdeti nehézségeken a legtöbb gyerek egy-két nap alatt átlendül és észre sem veszi, már el is telt az egy hét.

Tábor után

Ha tehetjük, mi magunk menjünk el a gyerekért a táborba. Minden táborozó egyik leghőbb vágya, hogy a szülei lássák a táncot, a fotókiállítást, a filmet vagy az angol nyelvű produkciót, amelyen egész héten át dolgozott. A kézműves foglalkozások műremekeit se felejtsük el hazavinni! Ami a legfontosabb: hagyjunk időt a búcsúzkodásra, hiszen egy év nagy idő, és sok gyerek csak a következő nyáron láthatja újonnan szerzett barátait. Ha egy hét múlva még mindig a táboros élményeit meséli a nagymamának, biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több