Táborozás? Ne hagyd otthon!

Egyebek
Ezeket ne hagyja otthon, ha táborba indul a gyerek!

Ha már biztos, hogy a gyermeked részt vesz egy bentlakásos – vagy más néven ottalvós – táborban, akkor jöhet az agyalás: mibe és mit és hogyan csomagoljunk? Nem nehéz túlzásba esni akkor sem, ha csupán egy hétről van szó, ezért szögezzük csak le már az elején: nincs mindenre szükség az új helyen! Arról írunk, mit pakoljatok be, és mi az, amit otthon maradhat.

Mibe rámoljuk a cuccokat?

A 7-11 éveseknek ésszerű görgős bőröndöt beszerezni, mert ezzel tehermentesíthetjük őket. A négykerekű gurulós koffer a legjobb: könnyű mozgatni, egyszerű kinyitni, becsukni. Ha tudjuk, hogy olyan táborba érkezik a gyerek, ahol nincs közút, s ahol gyalogolni kell a szálláshoz, akkor a sporttáska a megfelelő megoldás – a köves, kavicsos úton a görgők elakadnak. A sporttáska akkora legyen, amekkorába belefér minden holmija, de úgy, hogy a lurkó ne essen össze alatta. Amennyiben előzetesen megismertétek a tábor programját, kerülhet egy hátizsák is a pakkba – jól jön majd a táboron kívüli programoknál, kirándulás vagy strandolás alkalmával, ha szerveznek ilyeneket.

A legfontosabbak: iratok és pirulák

A tizenéves táborozók számára (ők már képesek felelősséggel kezelni a saját gyógyszereiket) kívánatos összeállítani egy elemi elsősegélycsomagot: belekerülhetnek a tini által szedett gyógyszerek felcímkézve (az adagolást célszerű a csomagoláson feltüntetni), napokra elosztva és kiporciózva. Ajánlatos az alaporvosságokról és -kiegészítőkről is gondoskodni, hiszen az ördög nem alszik: lázcsillapító, fejfájáscsillapító, hasfogó a legalapvetőbbek, ám előnyös, ha tesztek a csomagba lázmérőt, továbbá sebtapaszt meg egy gumis fáslit is. A naptejnek is itt a helye, és ha nem szeretnéd, hogy kiessen egy hét a vitaminpótlásból, akkor a vitaminokat is pakoljátok be, illetve a szúnyog- és kullancsriasztóról se feledkezzetek meg! Az utóbbi megfelelő használatáról legkésőbb indulás előtt egyeztessetek! Ezek az előkészületek természetesen nem helyettesíthetik a nem csupán rizikós szitukban nélkülözhetetlen egészségügyi ellátást – ez alapkövetelmény egy megbízható táborban –, illetve a kötelező szakorvosi felügyeletet.

Iratok nélkül nem indulunk sehová – táborba sem. Fontos, hogy a gyereknél legyen egy kártya az édesapa, édesanya vagy a nagyszülők mobilszámaival, esetleg az orvosa elérhetőségével vészhelyzet esetére. Személyi igazolvány és/vagy diákigazolvány, valamint TB-kártya (vagy annak másolata) nélkül ne keljen útra! Bankkártya felesleges, és költőpénzből is csak annyit adjunk, amennyi például a tábori büfében egy kis édesség, esetleg szuvenírt vásárlására elég. Ezekről a lehetőségekről, illetve az ajánlott zsebpénzről előre tájékozódhatunk a táborvezetőktől.

Ruhák: soha ne túl sokat, de mindig eleget!

Tanácsos a tábor idejére annyi váltás ruhát pakolni, ahány napra a gyerek elutazik. Ehhez a számhoz adjunk hozzá egyet, maximum kettőt (fehérnemű, póló, pulcsi, nadrág). Javasolt (kényelmes, megfelelően szellőző!) cipőből maximum két párat elrakni – ha az egyik vizes lesz, a másik még mindig használható, amíg az előbbi megszárad. Esőkabát és dzseki mindenképpen legyen a bőröndben, és ne hagyjuk ki a „meleg pulcsi + nadrág” kombót se! Nyáron is meglephetik az embert hidegebb időszakok. A pólókból több is elfér kis helyen, ám a meleg ruhákból tényleg elég egy-két darab. Fürdőruha, papucs, törölköző (egy nagy, kettő kisebb) és a napszúrás ellen óvó sapka sem maradhat otthon.

Tisztálkodószerek

Ha ottalvós táborról van szó, kérdezzünk rá: „Biztosítják-e a WC-papírt, illetve a tisztálkodószereket?” Így vagy úgy, egy-egy mini kiszerelésű tusfürdő, sampon, balzsam, testápoló sosem árt.

Játékok és telefon

Amennyiben a választott táborban engedélyezett, a kapcsolattartás miatt egy mobilt is rakjunk el (töltővel együtt), ám ha valóban izgalmas táborba indul a kölyök, nyilván nem a telójával tölti majd a legemlékezetesebb órákat. Egy-két praktikus méretű társasjáték vagy kártyaszett jó móka lehet esténként a közös helyiségben, illetve a szobatársakkal. Esetleg a nyári kötelező olvasmány is a csomagba kerülhet, viszont őrizkedjünk attól, hogy megszidjuk a csemetét, ha végül kiderül, hogy nem olvasott a táborban. Kit érdekel? Csak lazán: kellő szervezéssel és kis rásegítéssel minden pótolható a nyár utolsó napjaiban is!

A vakáció a gyerekeké, igyekezzünk hát a legtöbbet kihozni belőle – nekik és értük! A táborozás idején az új élmények megszerzésén a hangsúly – magától értetődik, hogy egy jó táborban a tábor szervezői is ezt tartják legfontosabbnak, és ha a táborozók bármit otthon hagynak, ők azt segítik pótolni. Többek között ez is a dolguk.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több