Vigyázz, kész, tábor!

Egyebek
PEOPLE TEAM tábor

Hamarosan vége a tanévnek, és elindul a nyári táborozás időszaka. Évről évre nagyobb a választék, éppen ezért már tavasszal ajánlott szétnézni, tájékozódni.

A kevesebb néha több

A szülők gyakran esnek abba a hibába, hogy túl sok programot szerveznek a vakációra, és egyik tábor követi a másikat. Természetesen minden családban mások az elképzelések: vannak olyan gyerekek, akik csak a jól ismert közegükben, saját osztálytársaikkal szeretnek kimozdulni. Mások bátran elindulnak egyedül is egy táborba, ahol nem ismernek senkit. Remek arra törekedni, hogy a gyerekünk a lehető leghasznosabban és élménydúsan töltse a szünidőt, ám szinte mindig kötelező néhány köztes napot beiktatni. A táborozás előtt és után legalább egy rövid otthoni időszak szükséges, amikor a gyerek a megszokott környezetében lehet.

Hagyjuk választani!

A gyerekek akkor fogják jól érezni magukat a táborban, ha ők választhatnak. Rengeteg táborról már videós ismertető is elérhető. A szülők körében az angoltábor a legnépszerűbb, de ha a csemete inkább a filmforgatást vagy a fotózást választaná, ne tiltsuk meg. Akkor se vonjuk össze a szemöldökünket, ha a kuktatábor a kedvenc, vagy színész szeretne lenni. Egy 7 és 17 év közöttieknek szóló nyári gyerekfesztivál is hasznos, életre szóló élményt adhat.

Ottalvós vagy bejárós tábor?

A PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táborai mindkét formában igénybe vehetők. A táborozók zöme az egész országból és külföldről egyaránt érkezik. A Kecskeméten lakók és a környékbeliek szívesen választják a hazajárós formát. Aki nem alszik bent, ugyanazt az élményt kapja, mint a társai: mindennap 7-től 22 óráig tartózkodhat a táborban, és a teljes ellátás mellett az összes program részese lehet. Sőt, turnus közben is át lehet váltani az ottalvós tartózkodásra. A bentlakásos táborokban jóval szorosabb kapcsolat alakul ki a gyerekek között. A közös vacsorák és pizsamapartik során életre szóló barátságok köttetnek.

Azt vigyük, ami szükséges

A gyerek csomagja akkora legyen, amivel ő maga is megbirkózik. Készítsünk listát a táborszervezők útmutatásai alapján, és jó előre gondoljuk át, mire lesz feltétlenül szükség, és mi felesleges. A legtöbb táborban nem szükséges az ágynemű, de a saját kispárna néha jó szolgálatot tesz. Az sem jó, ha a táborozó bármiben hiányt szenved, jóllehet az sem megoldás, ha a fél házat magával viszi.

Nem kell beleszólni

Amikor megérkeztünk a táborba, a regisztráció és az elhelyezkedés után váljunk meg sarjunktól, adjuk át a terepet a táboroztatóknak. A táborok célja nemcsak a kikapcsolódás, hanem az önállóságra szoktatás is. Mindig előfordulnak problémák: valaki lemarad a reggeliről, vagy fáj a hasa, elveszett a fél pár papucsa, esetleg nem jön ki jól a csoporttársaival. Ne mi akarjuk ezeket a dolgokat a távolból megoldani, hanem biztassuk a gyereket, hogy szóljon a táboroztatóknak. Mindenre van megoldás. A tapasztalt animátorok szívesen mondanak esti mesét, de akár este tízkor is hoznak pluszvacsorát. Felhúzzák az ágyneműt, megkeresik az elveszett plüssmacit, illetve akár a jelmezkészítésben is segítenek.

Járulékos veszteségek

A szülőknek számítaniuk kell arra, hogy a nebuló nem annyi cuccal érkezik haza, mint amennyivel útjára engedték. A megváltozott tábori környezetben a rengeteg friss élmény és az állandó zsongás közepette nem az az elsődleges számára, hogy vigyázzon a motyójára. A kisebbeknél kiváló megoldás a ruhadarabokat névvel ellátni, így nagyobb eséllyel lesznek beazonosíthatók utólag.

Az utolsó perc is fontos

Ha tehetjük, mi magunk menjünk el a gyerekért a táborba. Minden táborozó egyik legnagyobb vágya, hogy a szülei lássák a műsort, a fotókat, a filmet vagy az angol nyelvű produkciót, amelyen egész héten át dolgozott. A kézműves-foglalkozások alkotásait is vigyük haza. Ami a legfontosabb: hagyjunk időt a búcsúzkodásra, hiszen egy év nagy idő, és sok gyerek csak a következő nyáron láthatja új barátait. Ha egy hét múlva még mindig a táboros élményeit meséli mindenkinek, biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több