Az internetezésnél is jobb

Táborélet
PEOPLE TEAM-ben a gyerekek kezében sose látni telefont

A Nemzetközi Távközlési Egyesületnek két egymást követő világnapot is köszönhetünk: május 17. az információs társadalom, május 18. pedig az internet világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

Tudtad-e, hogy…?

– Az internet története 1957-ig vezethető vissza, amikor is a szovjetek fellőtték a világűrbe a Szputnyik–1 nevű műholdat. Az amerikaiak hadviselési szándékot feltételeztek emögött, ezért elkezdtek fejleszteni egy rendszert az információ hálózatszerű terjesztésére. 1969 végén létrejött az úgynevezett ARPANET, amelyből a 80-as években megszületett az internet, az internetprotokoll (IP)-alapú hálózat.

– 1974-ben, egy tanulmányban jelent meg először az internet kifejezés.

– A világ első e-mailjét egy mérnök, bizonyos Ray Tomlison küldte el 1971-ben; ő dolgozta ki az első elektronikus levelezőprogramot.

– Az első e-mailes emotikont Kevin MacKenzie küldte el 1979. április 12-én: a -) iróniát fejezett ki.

– Magyarországon először 1991-ben csatlakoztak az internethez.

– Világszerte körülbelül négymilliárdan használnak internetes technológiákat.

Gyerekek és a világháló

Ha Z vagy alfagenerációs vagy, minden bizonnyal hozzászoktál ahhoz, hogy körülvesz a digitális világ. Bármit megtudhatsz, vagy megoszthatsz a világgal másodpercek leforgása alatt, szomjazod a gyors információáramlást, és lehet, hogy könnyebben kommunikálsz a barátaiddal a Messengeren vagy az Instagramon, mint szemtől szemben. Habár a technika vívmányai mindenképp elismerésre méltók, meglehet, hogy ennek a hátrányait is érzed: egyrészt ha nem vigyázol, visszaélhetnek az adataiddal és az általad megosztott tartalmakkal, másrészt pedig előfordulhat, hogy nehezen barátkozol. Mindkettőre tudunk megoldást.

Nyári tábor, ami kívül-belül ismerteti a digitális tartalmakat

Az internetezés technikai és etikai oldaláról egyaránt szót ejtenek az idén 31 éves PEOPLE TEAM nyári fesztiváltáborában, a TECH + JÖVŐ szekcióban. A PT szervezői 2021-ben is három turnusban várják a szünidőt tartalmasan eltölteni kívánó 7–17 éves fiatalokat. Július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. között érkezhetsz az említett témacsomag táboraiba, amelyek a következők: informatika, robotika és programozás, drónépítők és -pilóták, Te vagy a jövő, Így működik. Habár a mobilok nem lesznek szem előtt a napközbeni foglalkozások alatt, ezt egy percig sem fogod bánni, mert cserébe megtanulhatsz programozni vagy kütyüt készíteni, mindezt hasonló korú gyerekek között, kiscsoportos foglalkozások során. Érdekel? Klikkelj ide, és jelentkezz a szüleid beleegyezésével, amíg be nem telnek a helyek!

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Gazdagon táborozni

Aki gazdag, vagy jobb módban él, annak lehetőségből is több jut, mint nélkülöző társainak. A „pénzen nem lehet boldogságot venni”…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozók Spártában

A 20. életévüket betöltött, polgárjoggal rendelkező spártai férfiaknak nagy váltás következett be az életében: a hadsereg teljes jogú tagjai lettek.…

Még több