Tématáborok

Táborélet
PEOPLE TEAM tábor

A múlt század klasszikus táborait az utóbbi években, évtizedekben fokozatosan váltották fel a tématáborok. A rendszerváltás után a korábbi úttörőtáborok nevükben megváltoztak ugyan, de lényegükben kevésbé. A cél az egyhetes kikapcsolódás, szórakozás és nyaralás maradt. A 21. század elején a szünidő eltöltésének e formájára továbbra is nagy igény mutatkozott, és ez napjainkban sincs másképp. A töretlen népszerűséget segítik a különféle társadalmi és gazdasági változások: az idősebb generáció már nem vesz annyira részt a gyerekek nyári programjaiban, mivel az unokák nem egy háztartásban élnek a gyakran még dolgozó nagyszülőkkel, illetve a családok nagyobb részének nem okoz problémát fedezni a táborozás költségeit. Az igények növekedésével párhuzamosan pedig a lehetőségek száma is megnőtt. És ahogy a paletta színesedett, a különféle nyelvi és sporttáborok mellett megjelentek az ezeknél specifikusabb programot kínáló táborok is. Manapság nehéz olyan témát kitalálni, amely még nem létezik.

Nyelvi táborok

A leggyakoribb típus a nyelvtáboroké. Az angol nyelvű a legáltalánosabb, de emellett a más nyelvet tanulóknak és a más nyelvvel való ismerkedésre vágyóknak is többféle választási lehetőségük van. Egyrészt a német, olasz, francia, spanyol, orosz nyelveken kívül kínai, japán és horvát nyelvű táborba is lehet jelentkezni, másrészt pedig egyes táborok külföldi környezetben valósítják meg programjaikat. Középiskolás kortól lehetőség van a világ több pontján táborozni, illetve a nyelvtanulást összekapcsolni egy másik hobbi gyakorlásával. Így például az angol nyelvi tábor lehet egyszerre divattábor vagy futballtábor is.

Sport, kaland, felfedezés

A következő nagy csoportba a sporttáborok tartoznak. A sporttábor elnevezés önmagában a mozgásra és a többféle sport kipróbálására utal. Azonban ezenkívül a konkrétan egy-egy sporttal foglalkozó tématáborok is elterjedtek. Minden Magyarországon űzhető sporthoz kapcsolódik táborozási lehetőség, illetve egyes nem űzhető, azonban tanulható sportokhoz is, mint például a búvárkodás. A leggyakoribbak az úszó-, foci- és lovastáborok. Emellett többféle túratábor – gyalogos vagy kerékpáros – is várja a mozogni vágyókat. Ugyanúgy, ahogy a felfedező- és kalandtáborok, amelyek alapja általában a mozgás szeretete és a szabadban tartózkodás.

Művészpalánták és gamerek

Viszont azoknak sem kell kétségbeesniük, akik jobban érzik magukat nyáron is a négy fal között, illetve azoknak sem, akik valamilyen művészeti ág gyakorlásában találják meg önmagukat. Táncolni többféle stílusban, alkotni a képzőművészet bármelyik ágában, zenélni, színdarabot rendezni és előadni egyaránt lehet. Gyakori a művészeti iskolák által szervezett egyhetes program, ahol a növendékek a nyári szünetben rugalmasabb keretek között űzhetik a hobbijukat, mint iskolaidőben. A gamerek pedig legálisan tölthetik az időt a monitor előtt, anélkül, hogy abban bárki kivetnivalót találna. Természetesen nem az egyszemélyes játék a cél, hanem olyan képességek elsajátítása szórakoztató keretek között – legyen az programozás vagy robotépítés –, amelyeket a későbbiekben hasznosítani tudnak.

…és a többi

Állatbarátok, régészek, horgászok, történészek, lovagok, kukták… bárki megtalálhatja a kedvére valót. Az ország minden tájegysége széles kínálatban nyújt táborozási lehetőséget, illetve az ottalvós táborok elérhetővé teszik a lakóhelytől távolabbi programokon való részvételt is. A táborozás népszerűsége érthető: az érdeklődésnek megfelelő tábor egyszerre biztosítja a szabadidő hasznos és szórakoztató eltöltését.

L. Molnár Edit


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozás és tudományok

A hétköznapokat szürke jelzővel illetjük. Miért? Mert egyhangúak, unalmasak. Hétfőtől péntekig ugyanazok a monoton napirendi pontok ismétlődnek a gyerekeknél és…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Szigetérzés Kecskeméten

Misi, a PEOPLE TEAM színházi táborának tanára mesélt arról, szeretett-e táborozni gyerekkorában, és miért választja nyaranta a PT-t. Fejtsd ki:…

Még több