Élvezni kell, nem kibírni

Interjú
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Ne úgy indulj el táborozni, hogy valahogy csak kibekkeled ezt az időszakot. Ehelyett próbáld meg élvezni a nyári tábort. Íme, egy PEOPLE TEAM-es táboroztató tanácsai.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás szerintem nagyon fontos a gyerekek szocializációja szempontjából. A tábor az iskolánál sokkal kevésbé kötött, intézményesített hely, amelyet a gyerekek is szórakozásnak fognak fel. Így a gyerekek szórakozás útján sajátíthatnak el tudást, készségeket, valamint megtanulnak együtt élni másokkal, és tekintettel lenni másokra. Én személy szerint azt köszönhetem a tábornak, hogy sokkal nyitottabbá tett, és már nem félek új embereket megismerni.

Milyen volt az első táboros élményed?

Realizáltam, hogy olyan helyen vagyok, ahol minden más gyerek ugyanabban a helyzetben van, mint én, a felnőttek pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy az itt eltöltött hetem minél jobb legyen. Ekkor jöttem rá arra, hogy a tábor egyike lesz azoknak (az egyébként kevés) nyári programoknak, amelyet csak élveznem kell, és legkevésbé sem kibírnom.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Élvezni fogod, szóval ne stresszelj! Csak fölöslegesen elrontja a hangulatodat. Ha akármilyen problémád van, mindig szólj egy táboroztatónak! Valamit mindenképpen kitalálnak. Ne hagyd ki az esti programokat, különben utólag bánni fogod.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Ha kétségeik vannak a táborral kapcsolatban, azt ne a gyerekük füle hallatára beszéljék meg, mert fölöslegesen elrontják a kedvét. Ha valami problémájuk van, ők is forduljanak a táboroztatókhoz.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Valószínűleg azért van honvágya, mert magányosnak érzi magát. Figyelnék arra, hogy a táboroztatóktól is több figyelmet kapjon, illetve segítenék neki barátokat találni. Ha van társasága, a figyelme is elterelődik, és elkezdi élvezni a tábort.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Nem is keveset. Rengeteg emberrel tartom még ma is a kapcsolatot. Néhányukkal szinte hetente találkozom, egy-két hónap elteltével meg bármelyikükkel végigbeszélgetek fél napokat. Az sem ritka, hogy valakivel hetente többször futok össze.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Egyrészt megtanít gyerekekkel foglalkozni, ami szülőként, nagybácsiként, keresztapaként stb. nagyon jól jöhet majd, hogy nem teljesen tapasztalatlanul állok hozzá a dologhoz, másrészt segít belekóstolni a munka világába, megtanítja, hogy milyen az, amikor kötelességem van, és felelősséggel tartozom magam és mások iránt egyaránt.

A legtutibb táboros program a…

Táborozóként a Koboldok városát szerettem legjobban, mert nagyon szerettem a játékokat, amelyekkel pénzt lehetett szerezni, táboroztatóként pedig a menetleveles mászkálást, mert ott éreztem leginkább a csapatszellemet.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

Első néhány évemben a focipálya volt, majd utána az infóterem, ahova minden délután lejártunk, végül az aktuális szobám, ahol órákon keresztül kártyáztunk.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Átélhetem ugyanazokat a pillanatokat, ugyanazokkal az emberekkel, mint annak idején táborozóként, de most a másik oldalról, és ezúttal szervezője lehetek azoknak a programoknak, amelyeket annyira szerettem.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Hogy továbbra is azokat a fergeteges élményeket nyújtja, mint idáig. Hogy kijövök a táboroztatótársaimmal, és új barátokat is szerzek. Hogy sikerül a gyerekekkel is kijönnöm, és sikerül egy számukra felejthetetlen élményt összehozni.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Keresek neki valami jobb elfoglaltságot. Ha éppen beosztásban vagyok, akkor pedig valakit, aki talál neki jobb elfoglaltságot. Ha nem unatkozna, lenne jobb dolga is, mint hogy engem bosszantson.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Pókerszett, egyéb kártya- vagy társasjáték, korábbi évekből szerzett PT-s kalap, korábbi évek pólói, korábbi évek kendői, hangszóró, néhány íróeszköz az ajtón levő névtábla kidekorálására, fürdőnadrág a vízi csatához, külön cipő focizáshoz, pendrive az infós dolgok megőrzéséhez.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

A legelső évemben sikerült a heti csapatversenyt megnyerni, azok után, hogy második nap még utolsók voltunk. Első helyen végezni azóta egyszer sem sikerült, de ez is motivál, hogy ugyanebben tudjam részesíteni a gyerekeket.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Két egymást követő héten is sikerült a top 2-ben végezni a csapattal. Láttam, hogy a gyerekek is büszkék magukra, és nagyon lelkesek a következő évet illetően. Azt éreztem, hogy minden nehézség ellenére megérte.

Tartasz valamitől?

Hogy nem tudok ebben az évben minden ismerőssel találkozni, és ez az elejétől a végéig hiányérzetet fog okozni.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Változott-e valami lényegeset a szerepköröm a tavalyihoz képest (leszámítva, hogy már nem kismókus leszek), és ha igen, milyen új kihívások várnak rám.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

A tábor semmilyen körülmények között nem képes csalódást okozni számomra, én pedig meg tudok felelni minden rám kiszabott feladatnak, úgy, hogy közben élvezem is.

Kapcsolódó

Még több