Hogyan lett a FOTÓSTÁBOR?

Szekció
PEOPLE TEAM tábor

A 90-es években még papírképeken és keretes diákon őrizgettük a táborban készült fotókat. Nem kattintottunk sokat. A táborvezetőnek volt gépe, meg még néhány gyereknek. A táborvezető fotózott is, amennyit lehetett, habár bokros teendői mellett nem jutott rá túl sok ideje. Meg hát a régi fényképezőgépeknél soha nem lehetett tudni, hogy sikerültek-e a felvételek. A meglepetés mindig csak a film előhívása után jött: valakinek a fél feje hiányzott, túl erős volt a fény, vagy túl halovány a háttér. Nem keletkezett túl sok, a következő évek nyomdai anyagaiban használható kép, de így sikerült bemutatni a strandolásokat, a kirándulásokat meg az esti játékokat is.

Mindig akadt jó néhány gyerek is, akiknek volt fényképezőgépük. Ők szorgalmasan fotóztak is. A titokban mutatott szamárfüleket, az éjszakai divatbemutatót meg a lekváros kilinccsel megviccelt szobatárs arcának megörökítését azonnal meg akarták mutatni mindenkinek, ezért közkívánatra berendeztünk az akkori táborhelyünk alagsorában egy nagyon kezdetleges sötétkamrát. Ez volt a kezdet.

A XXI. századra aztán megjelentek a digitális fényképezőgépek, majd a kamerás mobilok. Minden turnusban százszámra készültek a fotók, nem volt kérdés, hogy érdemes ezzel a témával komolyabban is foglalkozni.

A délutáni fotósszakkör tagjai kitűnően értették a dolgukat: nem volt olyan esemény, mozzanat, nem akadt egyetlen röpke pillanat sem, amelyet ne örökítettek volna meg azonnal. Így maradt meg az utókornak a müezzin a kémény tornyában, a zöldbabos pizza, a táborvezető ügyetlenkedése a mászófalon. Színes képek emlékeztetnek arra, hogy valaki bajuszt rajzolt az alvó sporttanár arcára; hogy volt valaha egy nagy tortacsata; hogy milyen volt a felejthetetlen a kuktatanár „hogyan ne dobjuk fel a palacsintát” című bemutatója.

Idővel a délutáni fotózgatás már kevésnek bizonyult. A gyerekek többet és többet akartak. Megszületett az első fotóstábor camera obscurával, igazi laborral az előhívásokhoz, és persze a digitális képek szerkesztéséhez szükséges számítógépekkel. Minden turnus végén fotókiállítást szerveztünk a legjobban sikerült művekkel.

Ma már ezrével készülnek a fotók és a videók; szükség is van rájuk, hiszen az új táborozók és szüleik ezeken keresztül kaphatnak képet a tábor hangulatáról.

Ha többet szeretnél tudni erről a táborról, kattints ide: https://peopleteam.hu/taborok/fotostabor-nyari-tabor/

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Szekció

Az AI a mindennapokban segít

Mai interjúnkban Márkkal, a PEOPLE TEAM idei első mesterségesintelligencia-táborának egyik szervezőjével beszélgettünk. Mesélnél egy kicsit erről a táborról? Mi inspirált…
PEOPLE TEAM tábor
Szekció

A pillanatot megörökíteni

Mai cikkünkben Martin mesél a PEOPLE TEAM fotóstáborában szerzett élményeiről, illetve arról, hogyan segített a PT hasonló érdeklődésű fiatalokkal összehozni.…

Még több