Éljen a magyar film!

Táborélet
Média táborosok a PEOPLE TEAM-táborban

1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla A táncz című alkotását. Ennek apropóján ez a dátum lett a magyar film napja. Az eseményt 2018 óta ünnepeljük, tavaly például a Nemzeti Filmintézet elérhetővé tette mozgóképtörténeti remekműveink egy részét online formában.

Nézni vagy csinálni

Talán nincs is olyan ember a földön, aki ne szeretné a filmeket vagy a sorozatokat. Aki pedig valaha is belekóstolt a videókészítésbe, sejtheti, milyen izgalmas lehet összeállítani egy játékfilmet. Kritizálni könnyű, ám megfelelő szögbe állítani a felvevőgépet, ügyelni a hangokra és a helyszínre, instruálni a színészeket és a teljes stábot, megvágni a felvett anyagot, illetve ellátni hozzá passzoló zenével… nos, ezek nem sikerülnek csettintésre – erre többnyire akkor döbbenünk rá, amikor magunk is végigmegyünk az említett lépéseken, és visszanézzük az általunk készített anyagot. Hidd el, ez a legjobb módja annak, hogy értékelj egy Jóban Rosszban-epizódot.

Kamerát a gyereknek!

Ahhoz, hogy a helyükön tudd kezelni a magyar és a nemzetközi filmművészet remekeit, nem árt tisztába kerülnöd a filmezés lépéseivel. A mai mobiltelefonokkal is egészen jó felvételeket készíthetsz, illetve vágóprogramot használhatsz, sőt csináld magad videókat is nézhetsz, de ez még nem jelenti azt, hogy mindent ki tudsz hozni magadból. Teljesen más szakmabeliektől tanulni, akik személyre szabott tanácsokkal látnak el téged. Erre, illetve a csapatmunkára (merthogy a filmgyártás nem magányos farkasoknak való) megoldást jelenthet egy kapcsolódó szakkör vagy nyári tábor választása.

Mágia a vásznon

A PEOPLE TEAM 1991 óta szervez táborokat 7–17 évesek számára. Idén is három turnusban, július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. között elérhető a FILM + MÉDIA szekció, ahova elsősorban 12 éven felülieket várnak – de ha valaki fiatalabb ennél, akkor is találnak neki való feladatot. A PT filmtáborának (kattints ide a részleteiért!) résztvevőjeként váltogathatod a szerepeket: lehetsz színész, rendező, producer, operatőr és vágó is. Ahogy a tábor szervezői mondják: lehetetlen nincs, csak ötletek, igyekezet és szabadság! A lényeg, hogy legyen kedved alkotni. És ki tudja, ha nem csak belekóstolni szeretnél a mozgóképkészítésbe, de érettségi után is folytatnád a megkezdett utat, előfordulhat, hogy visszatérsz még a PEOPLE TEAM táborába – tanárként. Vagy te leszel az, akivel a magyar film 130. évfordulóját fogják reklámozni. Tetszik az ötlet? Akkor gyere, és tegyél érte! A jelentkezési lapot itt találod.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

Táborozók Spártában

A 20. életévüket betöltött, polgárjoggal rendelkező spártai férfiaknak nagy váltás következett be az életében: a hadsereg teljes jogú tagjai lettek.…
PEOPLE TEAM tábor
Táborélet

A spártaiak tábora

Az ókori görögöknek rengeteg hasznos ismeret köszönhető az élet szinte minden területén. A szobrászok, festők, építészek munkáit ma is megcsodálhatjuk,…

Még több