A PT nem a stresszről szól

Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Ősrégi táboroztatónak tartja magát Zsófi, akivel mindenki találkozhat nyaranta a PEOPLE TEAM kecskeméti táborában. A PT táborvezetőjének négy kérdést tettünk fel.

Mutatkozz be, kérlek!

Melháné Berg Zsófia vagyok, középiskolában tanítok (németet, magyart és magyar mint idegen nyelvet). Ősrégi táboroztató vagyok, három gyermekem születése után tértem vissza táborvezetőként. Ujhidy Annával és Pelle Adéllal együtt vezetünk turnust.

Stresszeltél valaha a táborban? Hogyan kezelted?

A PT nem a stresszről szól, még a táborvezetőknek sem. Mondjuk, egy-egy helyzet azért adódott: például amikor minden gyerek halál éhes volt már, és késett a vacsorára rendelt pizza. Ilyenkor gyorsan rögtönözni, hogy mivel lehet a figyelmüket elterelni még 20 percre a korgó gyomrukról, nem egyszerű feladat. Meg azok a döntések nehezek, amikor az esti program előtt lóg az eső lába: lefújjuk és hozzuk be a programot a fedett hangárba, vagy reménykedjünk, hogy nem szakad le az ég? (Egy-egy ilyen esti program stresszes tud lenni, fél szemünkkel az eget fürkészve.)

Milyen személyi pozíciót javasolsz a meglévők mellé?

Pszichológust. De viccen kívül, jó lenne, ha lenne egy olyan ember, aki másért nem felel, csak azért, hogy a bánatos, problémával szembesülő táborozó vagy a kimerült táboroztató – és persze bármelyik táborozó is! – beszélgethessen valakivel. És láss csodát: ez meg is valósul minden turnusban, mint megtudtam! Három lélekbúvárunk is lesz.

Mondj egy élményt abból az időből, amikor még táborozó voltál!

Nem voltam PT-s táborozó, de én is sokat táboroztam gyerekkoromban. Számomra a tábor mindig azt jelentette, hogy kipróbálom magam valamiben: akár csak abban, hogy hogyan tudok beilleszkedni egy új közösségbe, akár abban, hogy hogyan tudok új helyzetekhez, környezethez adaptálódni. Az viszont, ha egy tábor még új területeket is nyitott számomra, például a lovastábor, ahol voltam, vagy egy kirándulós tábor, ahol félnomád módon sátorban laktunk, külön izgalmat jelent. Az ember ilyenkor önmagát is jobban megismeri. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy nyári szünet van: nagyon fontos, hogy egy tábor örömforrás is kikapcsolódás is legyen.


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

A legeslegjobb hely a táborban

Lelkesedés, jókedv, ventilátor – ezeket hozd magaddal, ha a PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táborába készülsz. Többek között erről beszélgettünk Petrával,…

Még több