Ne égessétek el a jövőnket!

Egyebek
PEOPLE TEAM tábor

Az, hogy az eldobható bevásárlószatyrokat vászontáskára cseréljük a környezet védelme érdekében, már rég nem elég. Lassan ott járunk, hogy mindenkinek karbon- és hulladékmentesen kellene élnie a mindennapjait, és vegán életmódot kellene folytatnia. Nem minden ország csökkenti a károsanyag-kibocsátást, ültet temérdek fát, áll át megújuló energia előállítására. Klímakatasztrófához közelítünk. Ha elérnénk, hogy minden kereskedő csomagolásmentes ökotermékeket áruljon, vagy az összes műanyag csomagolást újrahasznosítsák, a krízist akkor sem tudnánk elkerülni.

Személyes szokásainkat és/vagy a rendszert kell megváltoztatni

Minden egyén szemléletmódváltását azonban nincs már elég idő elérni, kivárni. Hiába szeretnénk szelektíven gyűjteni a hulladékot, ha erre nincs lehetőség a környezetünkben, ha a kormányok és a nagyvállalatok – akik a klímaválságot okozták – nem törekszenek megoldásra. Gyorsan és egységesen kell cselekednünk, ha meg akarjuk menteni a bolygót! Egységes fellépéssel elérhetnénk, hogy az irányítók lássák, nincs idő várni. Használjuk a természetet, ki is kell állnunk mellette!

Halott bolygón nem lesznek munkahelyek

Klímaaktivisták a válság fokozódása miatti tiltakozásukat kifejezendő 2021-ben diplomáikat égették el a washingtoni Fehér Ház előtt. Mint mondták, a jó jövő reményében tanultak, szerezték meg végzettségeiket, s égették el jelképesen a jövőjüket a mindenkori amerikai miniszter lakhelye előtt. 2019 márciusában 123 ország többmilliónyi diákja tiltakozását úgy fejezte ki, hogy nem ment aznap iskolába: azonnali kormányzati lépéseket sürgettek az elszabadult klímaváltozás megfékezésére, mert félő, hogy generációjuk számára lakhatatlanná válik a bolygó. Az akkor 16 éves svéd Greta Thunberg inspirálta őket, a felhívás közösségi oldalakon terjedt.

A felnőttek azt mondják, szeretik a gyerekeiket, mégis a szemük előtt lopják el a jövőjüket

Greta volt az, aki 2018-ban hetekig minden iskolanapon a svéd parlament előtt sztrájkolt, mert a törvényhozók nem tettek semmit a klímaválság ellen. Világszerte zajlottak megmozdulások az óceánok vízszintjének emelkedése, az erdőirtások miatt is, mindezek talán hozzájárultak ahhoz, hogy a felmelegedés visszaszorítására, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó folyamat lassan megindult.

Mivel a hulladékégetés rendkívül környezetszennyező kezelési forma, 2002 óta az égetők betiltásáért kampányolnak november 7-én.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: unicef.org, independent.co.uk és ens-newswire.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több