Mit keres a WC-papír a fagyasztóban?

Interjú
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Sokféleképp lehet készülni egy nyári táborba. Aggódással, haverokkal, csínytevésre hangolva – talán nincs olyan, amit ne látott volna egy táboroztató. A PEOPLE TEAM-es Márkot kérdeztük a tábori tapasztalatairól.

Miért fontos a táborozás?

Olyan emberekkel ismerkedhetsz meg, akikkel sosem találkoztál előtte. Az 500 fős közeg biztosítja, hogy mindenki talál magához hasonlót, és erőlködni sem kell ehhez. Olyan skilleket tudsz egy ilyen táborban szerezni, amik sokat fognak segíteni a beilleszkedésben a későbbiekben, legyen az új iskola, munkahely vagy baráti társaság.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ne félj kérdezni, nem harapnak a táboroztatók, ha bármi gond van, keresd meg őket, és segítenek. Hozzál fürdőruhát! És az isten szerelmére, ne tegyél WC-papírt a fagyasztóba!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

A gyerek táborban van, érthető, ha aggódik, de ne őt zavarja meg vele mindennap. Hagyja élvezni a tábort, nagy eséllyel úgyis játszik. Élvezzék ki azt az egy hetet!

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Sosem, végre nem kellett feleslegesen megcsinálnom otthon az ágyamat, amikor úgyis este belefekszem megint, nem kellett kitakarítanom a szobámat, amikor még aznap megint kupi volt újra. No meg végre nem anyámat hallgattam folyamatosan. Mert jó volt ugyan otthon lenni, de néha nagyon sok…

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Lekötném a gyereket valami játékkal, foglalkozással, ahol alkothat vagy tanulhat valamit. Amennyiben ez sikerül, hamar nem lesz honvágya. Sajnos ez nem mindig működik, itt jön be az anyuka telefonszáma. Néha segít, ha tud beszélni a szülőkkel a gyerek.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Volt egy nagyon rossz, egy sítáborban, az öcsémmel mentünk, és a szerencsétlen eltörte a lábát a felvonónál. Akkor nagyon megijedtem, és ami sokat segített, az a tanárok figyelme és nyugtatása volt. No meg akkor mindig az egyik tanár játszott a kutyussal a Monopolyban, az az ő karaktere volt, de utána odaadta nekem. Azóta az öcsém felnőtt, és még mindig nem tud síelni.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, szerencsére, bár az gólyatábor volt, de a mai napig találkozunk, együtt laktunk, és nagyjából az életünk 1/3-ában együtt szórakozunk a barátaimmal, akiket ott megismerhettem, és rávettem, hogy társasozzunk, mert az jó.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

A csapatmunka rendkívül fontos a PT-ben. Ha nem vagy csapatjátékos, belefásulsz a dolgokba hamar. Valljuk be, néha unalmas a moslékozás, de azért nem érződik annak, mert énekelünk és szórakozunk közben.

A problémamegoldás szintén rendkívül fontos. Olyan helyzetekbe kerül az ember, amiket el sem tud képzelni. Meg kell oldani, nincs mese.

A legtutibb táboros program a…

Koboldok városa. Régi PT-s vagyok, de tavaly vettem részt rajta először. Az az élmény, amikor végtelen gyerek rohangál és gyűjti a pénzét, zseniális. Az is, ahogy próbálják meggyőzni a rendőrt, hogy a másik lopta meg őket, nem ők.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A hangár, mert mindig történik valami, mindig be lehet csatlakozni valami jópofa programra, bár a kajaőrség sem rossz, a random csapatok, akik ott össze tudnak ülni, nagyon jó beszélgetéseket hoznak össze. Nehéz dönteni.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Érkezés, akár amikor a rég látott táboroztatók megérkeznek, akiket évente egyszer itt tuti látsz, akár a régi diákok, táborozók, akik nagyjából 40 cm-t nőttek tavalyhoz képest… khm, Dávid.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Szórakozást és élményeket, mindig történik valami, ami különlegessé teszi az új évet. Valami sztori, amit mesélhetsz, átélhetsz. A 3. hét végén megállapítva, hogy ez is jó év volt, és jövőre megint jössz vissza.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Qui-Gon Jinnt idézve mindig van egy nagyobb hal. Összehozni őket, barátkozzanak, nagy eséllyel nagyon jól ellesznek, ha pedig létrehozol egy fuzionált idegesítő cunamit, ez van, tűrsz.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Minél több ember, akikkel szórakozhatsz, zene végtelen mennyiségben, programok különböző korosztályoknak, régi PT-sek, jó kaja, egy nagy eső, strand, csapatversenyek, állatok.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

Az érkezés: mindig a legjobb, régi arcok, csak ölelkeznek, örülnek egymásnak, mert végre visszatértek a PT-be, és megint együtt lehetnek. Ez ugyanúgy a gyerekeknél is megvan, a rég látott barátok, ismerősök találkozását mindig jó látni.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Ezt tavaly éltem át, a 3. hét csapatversenyében voltam az egyik csapatkapitány, régi PT-sek voltak a csapatban, akik évek óta visszajárnak, sosem vettek részt ilyenekben. Azonban tavaly annyira bepörögtek, hogy meg is nyerték a 3. hetet. Tényleg boldogok voltak tőle.

Tartasz valamitől?

Hogy történik valami rossz a gyerekekkel, lebetegszenek, megsérülnek. Nem jó látni, ahogy szomorúan bandukolnak.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Mit hoz az idei PT, mi lesz a tábortánc, milyen programok lesznek, és hogy mennyire fogunk megsülni a nyáron.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

A tavalyi csapatverseny-győzelem nem csak egyszeri dolog volt, idén duplázunk rajta egyet, vagyis a gyerekek.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Csilis bab és popcorn

Tomival, a PEOPLE TEAM nyári táborának egyik tanárával beszélgettünk többek között paráról, fura ételekről és zsűrizésről. Mutatkozz be, kérlek! Monostori…
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Gordon Ramsay lett belőlem

A sokszínű programok a résztvevőket is változatosságra ösztönzik. Ezúttal Panna beszélt arról, milyen tapasztalatokat szerzett a PEOPLE TEAM (PT) kecskeméti…
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Tej és müzli alvás előtt

Dóri két éve táboroztat a PEOPLE TEAM-ben, habár már nem mondható kezdőnek, hiszen előtte kilenc éven át táborozóként vett részt a kecskeméti…

Még több