Ez meghatározó lehet a jövőd szempontjából

Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Miért éri meg táborozni? Mert megtalálhatod itt azt, ami igazán érdekel, új barátokat szerezhetsz, és segíthet a suliban is. Edit korábban táborozóként vett részt a PEOPLE TEAM-ban, ma pedig táboroztatóként találkozhatsz vele a kecskeméti gyerekfesztiválon.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás azért fontos, mert gyerekként olyan maradandó élményeket és/vagy barátokat lehet szerezni, amelyek aztán meghatározóak lehetnek a későbbi életünk során. Lehet, hogy a szekciós foglalkozások során jön rá a táborozó, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz; lehet, hogy a táborban ismerkedik meg élete legjobb barátjával. Egy szó, mint száz, a táborozás egyenlő az élményekkel és a tapasztalással.

Milyen volt az első táboros élményed?

Szerintem a PT volt az első táboros élményem, de nem emlékszem igazán sokra belőle. Az érzés viszont nagyon élénken él bennem, hogy egész héten nagyon jól éreztem magam, és a tábor végén nagyon nem akartam hazamenni.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Szerintem egy első táborozónak célszerű elcsábítani egy vagy több barátot, akit már ismer, mert eleinte elveszettnek érezheti magát az, aki egyedül jön. Persze a PT-ben egy különösen befogadó közösség van, bárkihez oda lehet ülni beszélgetni, ezt is javasolnám. Azt tudnám még tanácsolni, hogy ha a táborozónak akad valamilyen (bármilyen) problémája, menjen oda egy táboroztatóhoz, mert szinte 100%, hogy orvosolni tudják együtt.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Hadd válasszon saját magának témát a táborozó! Szerintem sokkal nagyobb kedvvel fog érkezni a táborba, ha nem kell elmennie például angolra, mert a szülő szerint az a leghasznosabb (nyilván hasznos is), főleg, ha a gyerek nagyon nem oda szeretne menni, hanem – mondjuk – kuktatáborba.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Talán a legelső évben volt (7 éves voltam), de nem igazán emlékszem rá, hogyan kezeltem. Valószínűleg segített, hogy Szilvi és Bella (a húgom) ott voltak. Egyébként pedig ha az embernek honvágya van, szerintem az segít, ha eltereli a figyelmét, és részt vesz valamilyen jó programon, mert ha van mivel elfoglalnia magát, kevesebbet gondol a szülőkre.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Napközben eggyel könnyebb a dolog, mint lefekvéskor, mert akkor egyszerűen elhívom az aktuális programra, hogy elterelődjenek a gondolatai, vagy ha az épp nincs, odaültetem magam mellé. Este pedig ott maradok vele egy kicsit tovább, és beszélgetek vele arról, amiről szeretne, vagy mesélek neki valami vicceset.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Maximum apróságok voltak, amelyeket könnyen meg lehetett oldani. Többnyire a táboroztatók segítettek megoldani az adott problémámat, mert ami az én szememben hatalmas gondnak tűnt, általában könnyen orvosolható volt. Nagyon segítőkész és rugalmas a PEOPLE TEAM-es közeg, szerintem kevés olyan probléma van, amelyen ne lehetne átlendülni.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Húha, inkább azt mondanám, hogy nagyon-nagyon sok jó ismerősöm lett onnan, és ha év közben látom, hogy posztolnak valamit, vagy összefutok velük az utcán, a PT nagyon jó kapcsolódási pont tud lenni.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Remélem, hogy táboroztatóként komoly tapasztalatot tudok majd szerezni abban, hogy hogyan kell egyszerre koordinálni sok gyereket, hogy hogyan találjam meg a közös hangot egy hatévessel és hogyan egy tizenhét évessel. Ezenkívül szeretném fejleszteni az asszertív kommunikációs, problémamegoldó és csapatmunkás készségeimet, mert jövő ősztől az egyetemi diákszervezetem egyik alelnöke leszek, tehát ezekre a skillekre ott is biztosan szükségem lesz.

A legtutibb táboros program a…

Személyes kedvencem mindig is a Koboldok háza volt. Az ok sok összetevős: volt egy hangulata annak, hogy több száz gyerek rohangált a focipályán, miközben a hangszórókból egész este üvöltött a zene; szerettem, hogy egy program keretein belül rengeteg játékot ki lehetett próbálni. Ja, és egyes játékoknál túl lehetett járni a játékvezetők eszén.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

Egyértelműen a hangár, hiszen az a tábor központja, a legizgalmasabb és legérdekesebb dolgok általában ott történnek, meg hát ott bármikor lehet enni valamit.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Táboroztatóként a PT-ben a legjobb az lesz, hogy nem kell a takarodó időpontjában elmennem aludni (meg persze tapasztalatszerzés a gyerekekkel való kommunikáció terén).

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Egyrészt szeretném újra átélni a PT-hangulatot, mert a nyaraim egyik legjelentősebb élménye volt évről évre a tábor. Másrészt minden mókustól azt hallottam, amikor megkérdeztem, hogy táborozónak vagy táboroztatónak lenni a jobb, hogy táboroztatónak. Így hát kíváncsian várom, milyen a PEOPLE TEAM a másik oldalról. Kicsiként mindig vágytam arra, hogy végre táboroztató lehessek, és én járjam végig a szobákat altatáskor, ne pedig engem altassanak.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Szerintem felajánlanék neki valamilyen üzletet, hogy ha befejezi az idegesítésem, akkor jöhet velem őrködni a trambulinokhoz, vagy valami hasonló dolgot, ami számára érdekes lehet, és leállítja egy kicsit.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Feloldani a hagyományos táborozó és táboroztató viszonyt, fontos, hogy ne a „felügyelőt” lássák a gyerekek a mókusokban, hanem a havert, barátot
2. A megfelelő program-szabadidő balansz
3. Flow-élmények (általában nekem a közösségi játékok során volt részem benne)
4. Barátok
5. Jó kaja és jégkrém
6. Alkotni valamit, amire büszkék lehetnek a gyerekek, és meg tudják mutatni otthon is, hogy mi jót csináltak (a cikkeimet évek elteltével is nagyon vicces volt olvasni)
7. Jó hangulat (az, hogy állandóan megy a zene, nagyon jó)
8. Kedves emberek
9. Egy izgi vihar
10. Nyunyóka

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Ez azért lehetetlen kérdés, mert nem tudok választani a sok pillanat közül, de akkor hogy egyet említsek: a fotós Barninak megtanítottuk az ábécét jelnyelvvel (amit szerintem mi is előtte két napig tanultunk a táborban valamilyen előadás után), ő pedig azután rendszeresen így kommunikált velünk, jelnyelvvel betűzte a szavakat. Volt, hogy este 11 körül is bejött, hogy jó éjszakát kívánjon (jelnyelvvel nyilván).

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

A legjobb tábori pillanatom nem is hét közben, hanem két turnus között, szombaton volt. Egy nagyon nagy vihar volt készülőben, ezért mindenki behúzódott a hangárba egy bögre teával, és A fantasztikus Róka urat néztük.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Még pár éve egy délután erejéig bébiszitterkednem kellett a „mostoha-unokatesóim” felett, és annak ellenére, hogy írek, és magyarul alig tudtak, nagyon jól elvoltunk, mentünk fagyizóba, társasoztunk, de hallgattak rám, amikor meg kellett állnunk a zebra előtt.

Tartasz valamitől?

Attól tartok egy kicsit, hogy három év kihagyás után hogyan tudok majd újra beilleszkedni a PT-sek közé.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan tudom megtalálni a közös hangot a hétévesekkel, hogyan tudom motiválni a csapatom (ha lesz csapatom), hogy dolgozzanak össze, és segítsenek egymásnak.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Be fogom bizonyítani magamnak, hogy rendelkezem a megfelelő problémaorientált látásmóddal, empátiával és munkamorállal, hogy sikeresen teljesíteni tudom a hetet.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

„Ater megengedte”

Elcsíptük a PEOPLE TEAM négy táboroztatóját, Tanát, Bendegúzt, Danit és Annát. Lássuk, ők miért választják évről évre a PT-tábort! Palcsó…

Még több