Óriási segítség volt a nyelvvizsgám előtt

Interjú
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Egy angoltábor igazán hasznos lehet a nyelvvizsgára készülőknek. Andi nyilatkozott honlapunknak sok egyéb mellett arról is, hogyan segítette hozzá a PEOPLE TEAM nyári tábora a nyelvvizsga-bizonyítványához.

Miért fontos a táborozás?

Nemcsak új élményeket és életre szóló barátokat szerzel, hanem jobban megismered önmagad és a körülötted lévő világot is. Minden egyes alkalommal, mikor táborozóként vettem részt, tanultam valamit önmagamról. Egy gyerek számára fontos, hogy egy időre kiszakadjon az otthoni és az iskolai világból, és egy másfajta környezetbe kerüljön, ahol szabadon ki tud bontakozni és elfogadják őt. Ezenkívül új tudást sajátítunk el és új kihívásoknak nézünk elébe, legyen ez honvágy, konfliktuskezelés, nagyobb önállóság vagy új barátságok kialakítása.

Milyen volt az első táboros élményed?

Tízéves voltam, angoltáborba jöttem. Emlékszem, a tábortánc azon a héten a Cotton Eye Joe, a csapatjátékok tematikája pedig a vadnyugat volt. Vicces volt a csapatversenyek során pici lányként XL-es pólóban rohangálni. Az elején nehéz volt, hogy anyanyelvű tanár tanított minket, de hamar megszoktam, és nagyon élveztem a közös órákat és filmezéseket. A szobatársaim kicsivel idősebbek voltak nálam, de jól kijöttem velük. A kedvenc programom a strandolás volt.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ha nem barátokkal jössz, akkor ne félj odamenni másokhoz! Itt mindenki jó fej mindenkivel, és biztos találtok közös érdeklődési kört. Sokan kihagyják a csapatversenyeket, de nagyon ajánlom a részvételt. Viccesek a feladatok, és a csapatmunka összehozza az embereket. Ezenkívül izgalmas délutáni és esti programokkal várunk, amiken szintén érdemes részt venni. A tábor azért jött létre, hogy legyen egy jó nyarad, úgyhogy hozd ki belőle a maximumot, és élvezd minden pillanatát!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Adjanak elég büfépénzt, de ne aggódjanak, mindenkinek biztosítunk megfelelő étkeztetést. Csomagoljanak a gyereknek különféle ruhákat a csapatprogramok és a spontán vízi csaták miatt. Ha bármi probléma merülne fel, a táborban mindig elérhetőek vagyunk. Nem kell aggódni, vigyázunk a gyerekekre!

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Sosem voltam hajlamos erre. Ha a szüleim hiányoltak, igyekeztem felhívni őket.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Leülnék vele beszélgetni. Mondanám neki, hogy sorolja fel azokat a dolgokat, amik itt a táborban nagyszerűek, hogy elfeledtessem vele a honvágyat. Ha szeretné, felhívom neki a szüleit, hogy tudjon velük beszélgetni. Ha a táboros felsorolós példa nem működik, akkor megkérem, hogy meséljen egy olyan témáról, hobbiról, amit szeret, akár vicces sztorikat is felhozhat, amik a családjával történtek meg, hogy közelebb érezze magát hozzájuk. Biztos meg fogjuk találni a közös érdeklődést. Megnyugtatnám őt, hogy már csak X-et kell aludni, és hamarosan ismét a szüleivel lehet, addig is élvezze a tábor pozitív környezetét.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen. Volt olyan, hogy egy baráti társasággal, akikkel a táborban ismerkedtem meg, még három évig visszajártunk, és közös szobán osztoztunk. Mikor nyáron újra találkoztunk, olyan volt, mintha csak tegnap lett volna az előző tábor. Voltak olyanok is, akikkel már táboroztatóként tértünk vissza. A jelenlegi párommal tavaly együtt táboroztattunk, és utána jöttünk össze.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Csapatmunka, csapatvezetés, programszervezés, problémamegoldás. A mókuslét után a háztartásban is többet tudtam segíteni a családomnak, mivel a tábor alatt sokat pakoltunk és takarítottunk. Angoltanárokkal voltam egy szobában két héten keresztül, ami óriási segítség volt a C1-es angol nyelvvizsgám előtt, ami a PT után sikeresen meg is lett.

A legtutibb táboros program az…

Állomásos csapatversenyek. Tavaly csapatkapitányként vettem részt benne, és voltam állomás is. Izgalmas feladatokkal készülünk a gyerekeknek, és jó érzés buzdítani a csapatot. Táborozóként visszahozta a gimis gólyatábor érzését. Szekción kívül is új emberekkel ismerkedhetsz meg.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A Hangár, mert szinte minden fontos dolog ott történik, például a regisztráció is. Ott eszünk, ott beszélgetünk, ott van a legjobb internetelérés, a focipályán kívüli esti programokat és az előadásokat is odaszervezzük. Altatás után a mókusmeeting is itt szokott lenni. Élvezem az esti beszélgetéseket és a nap megvitatását a többi táboroztatóval. A közös étkezés utáni takarítások is jó hangulatban telnek.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Új ismeretekre teszel szert, munkatapasztalatot szerzel, és új emberekkel ismerkedsz meg, mindezt egy fantasztikus közösségben és hangulatban, Magyarország legszuperebb táborában. Itt bebizonyíthatod a rátermettségedet, és hogy mennyire vagy proaktív. Természetesen a szórakozás sem marad el.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Ha tanárnak vesznek fel, akkor új ismereteket taníthatok a táborozóknak, amivel sokat segíthetek nekik. Már várom, hogy viszontláthassam a mókus- és tanártársaimat. Hogy új ötletekkel álljak elő, amiket szívesen fogadnak, új kihívásoknak nézzek elébe, és sikeresen teljesítsem őket. És várom azt is, hogy a gyerekek ismételten szeretni fognak, és egy jó nyarat biztosíthatok majd nekik a segítőkészségemmel és a jókedvemmel.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Leülök vele beszélgetni, ha tudok, hogy megvitathassuk a nézeteltéréseinket. Ha házirendet szegett meg, akkor elmondom, hogy miért fontosak azok a bizonyos szabályok. Számomra a diplomácia a legfontosabb. Alapjáraton nehezen gurulok dühbe.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– Vidámság

– Jó társaság

– Izgalmas tanórák

– Fantasztikus esti és fakultatív programok

– Fagylalt

– Üdítők

– Barátságos környezet

– Modern technikai eszközök

– Kreativitás

– Egymás elfogadása

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

2018-ban az írótáborban az egyik szekciótársnőm drámaian felolvasta egy elképzelt argentin sorozat szereposztását. Vicces és sztereotipikus karakterek szerepeltek benne, amin mindenki nagyot nevetett.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Volt egy lány a csapatomban, akinek a szülei nagyon szigorúak voltak, és fontos volt számára, hogy megfeleljen az elvárásaiknak. Ez a mentális állapotára is rányomta a bélyegét. Szorongott, nem akart hazamenni, ezért leültem vele beszélgetni. Valamikor csak az kell, hogy meghallgassák a másikat, és ez egy tinédzser életében rendkívül fontos. Bennem megbízott, és miután elmondta mindazt, ami nyomta a szívét, sokkal jobb hangulata lett.  Később a táboros kérdőívében meg is említett engem, hogy mennyire jó volt velem lelkizni, amikor rosszul érezte magát.

Tartasz valamitől?

Hogy nem fogok bekerülni a PT-be, de remélhetőleg ügyes leszek, és kihozom magamból a legjobbat.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Idén is annyira jó lesz a PT, mint az előző években, milyenek lesznek az új tematikák, az új előadók? Hányan fognak visszatérni a régi tanárok és mókusok közül?

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Tanárként bebizonyítom, hogy úgy elsajátítottam a közgazdasági ismereteimet középiskolai szinten, hogy ezt a fiatalabb generációnak is be tudom mutatni. Mókusként bebizonyítom, hogy szorgalmas, proaktív és méltó tagja vagyok a csoportnak, és minél több feladatot el fogok vállalni.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

„Ater megengedte”

Elcsíptük a PEOPLE TEAM négy táboroztatóját, Tanát, Bendegúzt, Danit és Annát. Lássuk, ők miért választják évről évre a PT-tábort! Palcsó…
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Nem csak gyerekmegőrző tábor

Levente tanár, és a nyári szünetben sem tétlenkedik: a PEOPLE TEAM-ben táboroztat. A tapasztalatairól és a PT-s élményeiről kérdeztük. Mutatkozz…

Még több