Ez a legkeményebb tábor

Gyerekszem
PEOPLE TEAM tábor

A színésztábor az egyetlen, kéthetes turnusban elérhető nyári tábor a PT kecskeméti kínálatában, ami ráadásul nem csak móka és kacagás. Vélemény.

A legnehezebb, egyben a legjobb tábor, és nem való mindenkinek. Így foglalható össze Anna véleménye, aki a PEOPLE TEAM (PT) színházi szekcióját nevezte meg a kedvenc nyári táboraként. Mi az, ami megfogta a színésztáborban a rutinos Annát? Olvasd el az alábbi cikket, és megtudod, mire számíthatsz, ha a PT kéthetes színházi táborába (amelyről itt olvashatsz leírást: https://peopleteam.hu/taborok/szinhazi-tabor-nyari-tabor/) érkezel!

„A PT-ben 2021-ben voltam ötödjére, és a legtöbb évben több turnuson is részt vettem. Az első alkalommal a tábor egésze hatalmasnak és a sok ember szinte félelmetesnek tűnt, de legutóbb már rutinos táborozóként vettem az akadályokat, otthon éreztem magam, sokszor én segítettem a kisebbeket az eligazodásban és a tábor megszeretésében.

A közösség szervezésében és a félénkebb új gyerekek, esetleg unott kamaszok bevonásában nagyon nagy szerepe van a tanároknak és a segítőknek, az ún. mókusoknak. Az, hogy a nem testvérekkel vagy barátokkal érkező táborozók mennyire tudják magukat beleélni a csapatversenyekbe, mennyire érzik jól magukat a nagyobb foglalkozásokon, sokszor pont ezen múlik. Ez az, ami a tapasztalataim szerint általában elég vegyes szokott lenni. Bár nyilván ez a gyerekeken is múlik, az én legjobb PT-s közösségi élményeim mindenképpen olyan csapatvezetők és tanárok mellett voltak, akik maguk is a csapat részének tűntek, és a lelkesedésükkel sikerült egybekovácsolniuk a csapatot egy közös cél érdekében.

Rengeteget tanultam a PEOPLE TEAM-ben, univerzálisan hasznos készségeket, többek között a toleranciáról, a bizalomról, a csapatmunkáról és a kitartásról. Itt szereztem azokat a kapcsolataimat, amik ma a leginkább meghatároznak. A PT-s élmények abban is nagyban segítettek, hogy megnyíljak és magabiztosabb legyek.

A kedvenc délutáni programjaim a madárbemutató, az olyan programok, ahol magunk is kipróbálhatunk dolgokat, mint például a capoeira- vagy a bajvívás-bemutatók, a középkori lovagi és íjászati bemutató, valamint a vízi csata is élvezetes, ha elegen vesznek részt rajta.
A kedvenc esti programjaim a Koboldok városa, a wellnessdiszkó, a szolgáltatóház, a kaszinó (és ezeknek különböző kombinációi). A legutóbbi tábor legjobb programja pedig a Nasi City volt.

Az eddigi kedvenc PT-s szekcióm a színésztábor. Olyan kedves, megközelíthető és hozzáértő tanárok tartják, akikkel bármit meg lehet beszélni, és még a kemény munka is öröm. Nem annyira általuk kiadott feladatokat csinálunk, hanem velük együtt dolgozunk, ők is a csapat részei. Máshol is alkalmazható készségeket sajátítunk el, például beszédet, figyelmet, térérzékenységet vagy empátiát. A tábor végére sikerült kézzelfogható, konkrét terméket, egy előadást létrehoznunk, ami által nemcsak mi, hanem a többi táborozó is gazdagodott. Mindezek mellett és a színház szeretetén keresztül két hét alatt egy kicsi, vegyes, de annál szorosabb közösség kovácsolódott össze, amihez foghatót még talán sosem tapasztaltam.

A szekciós belsős poénok és a színészjátékok felejthetetlenek (Kegyetlen Kinga, Iszonyatos Iringó, Brutális Bors és társai). A színésztábor első napján az egyik – addig nem látott – tanárunkat úgy kellett megtalálnunk, hogy ismeretlen emberekhez oda kellett mennünk, és megkérdeznünk, hogy »Elnézést, merre találok egy rivaldát?«, mire neki azt kellett válaszolnia, hogy »Terroristákkal nem tárgyalok«. Majdnem fél óráig zargattunk teljesen random embereket, mire rájöttünk, hogy a tanárunk valójában a sarokban ülve teázgatott.

A színházi szekció nagyobb odaadást és keményebb munkát igényel, mint bármelyik másik szekció, amin öt év alatt részt vettem. Az, hogy ez a legintenzívebb tábor, jelentkezéskor nincs feltüntetve, így sok táborozót váratlanul ér. Nagyon szórakoztató és abszolút felejthetetlen élmény, mindenképpen van helye a tábori tematikák között, de ettől függetlenül igenis megterhelő, és a tábor többi részében nem igazán lehet mellette részt venni: a színésztáborban reggeltől estig, adott esetben takarodó utánig óráink vannak. Mivel a délutáni és esti programok hiányában a jelentkezőnek sem a nagyobb közösséget, sem a tábori hangulatot nincs alkalma megismerni, ezért elsőéves táborozóknak nagyon nem ajánlanám – én is több PT-s szekciót kipróbáltam előtte. Minden nehézségével együtt ezt egyáltalán nem gondolom problémának. Hogyha minden táborozó ennek tudatában jelentkezne a színházi szekcióra, szinte az összes felmerülő problémának elejét vehetnénk. Ezenkívül az itt szerzett tapasztalataim alapján csak idősebbeknek, 13+-os korosztálynak tudnám ajánlani ezt a tábort.

Hogy mégis mi az, ami miatt a színésztábor a kedvenc PT-s szekcióm? A toleráns, elfogadó, összetartó közösség miatt, hogy olyan táborozók és táboroztatók vannak, akikre tudom, hogy számíthatok. Őszinte, komoly beszélgetéseink voltak, egymásnak nyújtottunk lelki segélyt. Egy traumatikus helyzetben látszódott meg igazán, mennyire fontos volt az a két hét csapatépítés.”

Őszinte véleményekre vagy kíváncsi a PT többi táborával kapcsolatban is? Akkor keresd fel a https://legjobbtabor.hu oldalt, ahol gyerekek és tanárok is összefoglalják a tapasztalataikat! Amennyiben valamelyik szekcióra szeretnél jelentkezni, azt itt teheted meg.

Kapcsolódó

Még több