Miért jó egy jó nyári tábor?

Egyebek
Miért jó egy jó nyári tábor?

A vakáció kitűnő időszak a gyerekek számára: ezer meg ezer élménnyel gazdagodhatnak, amelyeknek nagy részét a jól sikerült nyári táborozások képezik.

Egy nagyszerű nyári tábor nélkülözhetetlen, hiszen ott nemcsak új barátságok köttetnek, hanem a legkitűnőbb táborok komplex eszmei értékéből minden résztvevő akár évekig építkezhet. Ezek a táborok olyan szórakoztató programokkal kényeztetik a gyerekeket, amelyek olykor pénzben nem kifejezhető kincsekkel gazdagítják őket. „A táborozás életre nevel” – mondják sokan, és nem véletlenül.

Kötődések

Minden gyerek fejlesztheti a szociális képességeit, s ez nemcsak ismerkedést jelent, hanem például a meglévő barátságok ápolását és fenntartását is. Különösen alkalmasak erre az ottalvós táborok. Ezekben nem „menekülhet” senki a drámák és összeveszések elől: ilyenkor igenis mindenkinek saját magának kell megoldani a konfliktusokat – persze mindezt a felnőtt kísérők és a kortársak támogatásával.

Tapasztalat

A nyári táborok egy más dimenzióba repítik a gyerekeket: új tapasztalatokat szereznek, jóval intenzívebbeket és színesebbeket, mint általában a suliban vagy otthon. Az eltérés a megszokottól elősegíti a komfortzónából való kilépést, ezáltal az önállósodás folyamatát. Nemcsak az egyéni készségek fejlődnek: a táborozás fantasztikus csapatmunka, ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni.

Kikapcsolódás

Rengeteg természetközpontú táborból válogathatunk, ám a legtöbbjük minden esetben igyekszik odafigyelni a szabad levegőn töltött órák magas számára. Legideálisabb esetben a játékon és a szórakozáson kívül az oktatási programok is a természet lágy ölén, de legalábbis a szabadban zajlanak.

Különbözőség

A kapcsolatok kialakítása és fenntartása érdekében elengedhetetlen a kontrasztok el- és befogadása. A nyári táborokban különféle háttérrel és körülményekből érkező gyerekekkel találkozhatunk, ahol kiütközhetnek az ebből fakadó nézetkülönbségek. A táborozás ebből a szempontból is szuper: a gyerekek az egyéni és csapatmunka gyakorlásából is meríthetnek, megtanulhatják az elfogadás művészetét.

Gyerekek gyerekekkel

A sulis és a szülőkkel töltött hétköznapok ritkán kínálnak lehetőséget a gyermeki én abszolút kiteljesedésére, ezért is kifejezetten inspiráló döntés a nyári táborok mellett letenni a voksunkat. Ez a választás nemcsak a srácoknak szóló programok esetében üdvözítő, hanem azért is, mert a gyerekek a kortársaikkal közösen élhetnek meg minden pillanatot.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több