Kamaszok: 5 érv a táborozás mellett

Egyebek
Kamaszok: 5 érv a táborozás mellett

Egy kamasz képes lenne az egész nyarat átszunyálni és végigbulizni. Talán még soha nem táborozott, éppen ezért attól tart, hogy megint unatkozni fog a nyári szünetben – hiszen aludni és bulizni mégsem lehet minden áldott nap, reggeltől estig! Ennek a korosztálynak is szüksége van arra, hogy rendszer legyen az életében, és erre a legalkalmasabb a tábori élet megtapasztalása.

1. Alkalmazkodás

A tinédzserek nem mindig képesek (a felnőttek szerint) normálisan viselkedni. Nem hibáztathatóak ezért: tombolnak bennük a hormonok, keresik helyüket, a jövőjüket. Már nem gyerekek, de nem is felnőttek. Az identitásválság közepén nem olyan egyszerű másokra figyelni, hiszen még önmagukkal sincsenek tisztában. A táborozás rámutathat arra, hogy nem csak körülöttük forog a világ. A kulcsszó tehát az alkalmazkodás, amire a tábori élet alatt különösen szükség van.

2. Szociális kapcsolatok erősítése

A kamaszok állandóan a barátaikkal lógnak. Együtt vannak az iskolában és a szabadidejüket is egymással töltik. Egyeseknek éppen a táborozás közben sikerül olyan barátságokat kialakítani, amelyek nem ritkán ugyanolyan tartósnak bizonyulnak, mint az év közbeni kötődések. Sőt, akár a felnőtt életben is megmaradhatnak ezek a szoros kapcsolatok. Ráadásul egy-egy ilyen alkalommal külföldi barátokra is szert lehet tenni, amely kiváltképpen akkor előnyös, ha a kamasz úgy dönt, a tanult nyelvet szeretné tökéletesíteni, vagy az országhatáron kívül tervez továbbtanulni.

3. Ösztönző erő

A kamaszokra jellemző a bizonytalanság: sokuk képtelen eldönteni, mi az, ami igazán érdekli, amivel naponta akár több órát is szívesen foglalkozna. A táborban eltöltött idő alatt végső elhatározásra juthat, ám az ott szerzett tapasztalatok egészen más irányba is terelhetik. Önismeretre tehet szert, így később magabiztosabban hozza meg a döntéseit.

4. Lehetőség

A táborok egyik előnye, hogy sokféle van belőlük. Lehet, hogy a kamasz már régóta meg szeretett volna tanulni lovagolni – a lovas táborban teljesülhet ez a vágya; egy városi fiatalnak fantasztikus élmény a természetben eltöltött néhány hét; aki pedig már a pályaválasztáson töpreng, egy kistudós táborban a helye.

5. Pozitív életkép

A kamaszoknál gyakori a hangulatingadozás, amiről igazán nem tehetnek, hiszen a szervezetükben zajló hormonális változások nyomot hagynak a kedélyállapotukon. Egy nyári táborban azonban esély sincs arra, hogy egyedül, egy szobába zárkózva szomorkodjon bárki. Sőt, mivel hasonló korú fiatalok vakációznak együtt, a beszélgetések közben az is rádöbbenhet, hogy nincs egyedül a problémájával, aki különben kissé elveszettnek látja magát. Mások is hasonló gondokkal küszködnek, ez pedig erőt ad ahhoz, hogy türelmesen kivárja az olykor frusztráló érzelmi hullámvasutozás végét.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több