Kamaszok: 5 érv a táborozás mellett

Egyebek
Kamaszok: 5 érv a táborozás mellett

Egy kamasz képes lenne az egész nyarat átszunyálni és végigbulizni. Talán még soha nem táborozott, éppen ezért attól tart, hogy megint unatkozni fog a nyári szünetben – hiszen aludni és bulizni mégsem lehet minden áldott nap, reggeltől estig! Ennek a korosztálynak is szüksége van arra, hogy rendszer legyen az életében, és erre a legalkalmasabb a tábori élet megtapasztalása.

1. Alkalmazkodás

A tinédzserek nem mindig képesek (a felnőttek szerint) normálisan viselkedni. Nem hibáztathatóak ezért: tombolnak bennük a hormonok, keresik helyüket, a jövőjüket. Már nem gyerekek, de nem is felnőttek. Az identitásválság közepén nem olyan egyszerű másokra figyelni, hiszen még önmagukkal sincsenek tisztában. A táborozás rámutathat arra, hogy nem csak körülöttük forog a világ. A kulcsszó tehát az alkalmazkodás, amire a tábori élet alatt különösen szükség van.

2. Szociális kapcsolatok erősítése

A kamaszok állandóan a barátaikkal lógnak. Együtt vannak az iskolában és a szabadidejüket is egymással töltik. Egyeseknek éppen a táborozás közben sikerül olyan barátságokat kialakítani, amelyek nem ritkán ugyanolyan tartósnak bizonyulnak, mint az év közbeni kötődések. Sőt, akár a felnőtt életben is megmaradhatnak ezek a szoros kapcsolatok. Ráadásul egy-egy ilyen alkalommal külföldi barátokra is szert lehet tenni, amely kiváltképpen akkor előnyös, ha a kamasz úgy dönt, a tanult nyelvet szeretné tökéletesíteni, vagy az országhatáron kívül tervez továbbtanulni.

3. Ösztönző erő

A kamaszokra jellemző a bizonytalanság: sokuk képtelen eldönteni, mi az, ami igazán érdekli, amivel naponta akár több órát is szívesen foglalkozna. A táborban eltöltött idő alatt végső elhatározásra juthat, ám az ott szerzett tapasztalatok egészen más irányba is terelhetik. Önismeretre tehet szert, így később magabiztosabban hozza meg a döntéseit.

4. Lehetőség

A táborok egyik előnye, hogy sokféle van belőlük. Lehet, hogy a kamasz már régóta meg szeretett volna tanulni lovagolni – a lovas táborban teljesülhet ez a vágya; egy városi fiatalnak fantasztikus élmény a természetben eltöltött néhány hét; aki pedig már a pályaválasztáson töpreng, egy kistudós táborban a helye.

5. Pozitív életkép

A kamaszoknál gyakori a hangulatingadozás, amiről igazán nem tehetnek, hiszen a szervezetükben zajló hormonális változások nyomot hagynak a kedélyállapotukon. Egy nyári táborban azonban esély sincs arra, hogy egyedül, egy szobába zárkózva szomorkodjon bárki. Sőt, mivel hasonló korú fiatalok vakációznak együtt, a beszélgetések közben az is rádöbbenhet, hogy nincs egyedül a problémájával, aki különben kissé elveszettnek látja magát. Mások is hasonló gondokkal küszködnek, ez pedig erőt ad ahhoz, hogy türelmesen kivárja az olykor frusztráló érzelmi hullámvasutozás végét.

Kapcsolódó

Még több