Az ölelés a bosszantás ellenszere

Interjú
PEOPLE TEAM tábor

A gyerekekkel foglalkozókat nem könnyű meglepni, annyi mindent láttak már. A szándékos bosszantásuk is elképzelhető, amelyet – ugyanúgy, mint minden felmerülő problémát – kezelniük kell. A PEOPLE TEAM (PT) táboroztatója, Nóra szerint a türelem és az ölelés csodákra képes.

Miért fontos a táborozás?

A gyermekek szociális készségeit és önállóságát növeli, mely önbizalmat ad, és a későbbiekben bátrabban, megoldás-központúan veszik a megakadásokat. Továbbá barátságokat köthetnek, megismerhetnek olyan dolgokat, melyekkel egyébként nem találkoznának, tehát kinyílik előttük a világ.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

A figyelem nagyon fontos, ha nem tudjuk, mit szeretnénk kezelni, hogyan kezeljük. Ezenkívül fontosak a testbeszéd és a szavak együttesen, hogy betekintést nyerjünk a másik mentális térképébe.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Ez gyermekfüggő, a saját gyermekemnek bátorításra van szüksége, hogy önállósodjon. Bízzanak a gyermekeikben, hogy jól érzik magukat, és élményekkel mennek haza.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Igen, olyankor a barátokra tereltem a figyelmem.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Először is beazonosítom az érzelmét. Például fél, vagy hiányzik neki valami, aztán annak tükrében kezelem.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Mivel még általános iskolás voltam, és neveltetésemből adódóan a felnőtteknek hittem, ezt egy felügyelő tudta megoldani.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Szerintem szuper, hogy a gyermekek élményekkel gazdagodva és kihívásokat teljesítve térhetnek haza. Ha ehhez hozzáadhatok, az már maga egy jó érzés. És persze a gyerekekkel való foglalkozás mindig feltölti az embert, nagyon kreatívak tudnak lenni, ha megnyitjuk számukra a kapukat.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Megölelni. Figyelni, mi az, ami miatt így reagál, és azt átbeszélni. Ha van rá lehetőség, mert egy konfliktus vagy tárgyi szükséglet váltja ki a „hisztit”, megoldani, pótolni.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Figyelem magamra és a többiekre is, akik a környezetemben vannak, szeretet, pozitív szemléletmód, játékok, strand, labda, esti tánc, egy felnőtt, akihez bármikor fordulhat, határok.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Rácsodálkoztak, hogy más, akár pozitív oldalról is lehet nézni ugyanazt a kérdéskört. Amikor mondják, hogy „aha”, amikor együtt gondolkoznak, és továbbgondolják, amit az ember igyekszik nekik tanítani, lefordítják, és beillesztik a világukba.

Tartasz valamitől?

Lehet, hogy a figyelem egy idő múlva fogytán lesz, akkor tudatosan kell irányítani.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Mit lehet kihozni egy, a hagyományos pedagógiai irányelvektől eltérő hozzáállással. Gondolok itt arra, hogy a kikapcsolódás mint lehetőség mennyire van hatással az aktív figyelemre.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Igyekszem élményt adni a csapatnak, hozzátenni valami jót a gyermekek mindennapjaihoz, és jó példát mutatni.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra. A PT-s élményeiről kérdeztük őt.…
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Jégkrém sóval

Sári mókusnak jelentkezett a PEOPLE TEAM nyári táborába, mert táborozóként nagyon megszerette a PT-t. Mutatkozz be, kérlek! A nevem Németh…

Még több