Nem kell túlfélteni a gyerekeket

Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Meglehet, hogy szülőként nehezen engedjük el hosszabb időre gyermekünket, de ha a vakáció legalább egy részét jó társaságban tölti el, azzal mindenki nyer. A táboroztatók többsége maga is táborozott gyerekként, és tudja, milyen érzések kavarognak egy iskolásban, ha új környezetbe kerül. A PEOPLE TEAM mókusával (segítőjével), Dominikával beszélgettünk.

Miért fontos a táborozás?

Táborozáskor a gyerekek élményekkel lehetnek gazdagabbak, amelyeket a későbbiekben magukkal vihetnek. Rengeteg téma van a PT-ben, amikből kiválaszthatják a nekik megfelelőt, és rengeteget tanulhatnak az adott témán belül. Életre szóló barátságokat lehet kötni, és sok új és érdekes dolgot ismerhetnek meg, illetve próbálhatnak ki.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ne izgulj, hiszen nincs mitől félned! Az elsődleges cél az, hogy élményeket gyűjts, és élvezd az itt eltöltött idődet. A neked tetsző téma kiválasztásával rengeteg dolgot tanulhatsz, hiszen ezzel az egy témával foglalkoztok, így hasznos tudást sajátíthatsz el.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Nem kell túlfélteni a gyerekeket, hiszen mi, táboroztatók azért vagyunk, hogy vigyázzunk rájuk, és hogy életre szóló élményeket szerezhessenek.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Volt. Nekem két dolog segített rengeteget: az egyik, hogy tudtam anyukámmal telefonon beszélni, a másik, hogy amikor kicsi voltam, és mentünk ovistáborba, az óvó nénik írattak minden szülővel képeslapot, és miután nem tudtunk olvasni, mindig felolvasták nekünk esti meseként.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Ez igazából gyerekfüggő. Van, akinek az a jobb, hogy ha fel tudja hívni a szüleit, de van. akinek egy kis odafigyelés, például egy ölelés, egy kis beszélgetés tud igazán segíteni.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Rossz tapasztalatom csak az általános iskolás táborban volt, nem sikerült megoldani, alig vártam, hogy hazaérhessek.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Egy-két táborban sikerült, pár évig tartottam velük a kapcsolatot, és többször is voltam velük táborban.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Remélem, hogy a PT-ben sok új tapasztalatot tudok gyűjteni, amelyek hasznosak lesznek az életemben. Szeretnék új embereket megismerni, akikkel akár hosszú távú barátságot is köthetek.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Nem mindegy, hogy milyen módon bosszant a gyerek. Semmiképpen sem szabad ingerülten viselkedni vele. Lehet, hogy ő nem érzékeli azt, hogy egy idő után sok. Kedvesen megpróbálom megkérdezni, hogy hol vannak a társai, a többi a helyzettől függ.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– Jó idő
– Jó társaság
– Jó kaja
– Jó programok
– Jó szálláshely
– Rengeteg élmény
– Biztonságos helyszín

– Szép környezet
– Jó fej táboroztatók

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Megkértek a tanárok arra, hogy vigyázzak a gyerekekre addig, amíg elmennek elintézni néhány dolgot. Amikor visszaértek, semmi baj nem volt. A másik, ami egy mérföldkő volt számomra, hogy egy kocka kisfiút sikerült kivinnem a friss levegőre pár órára.

Tartasz valamitől?

Attól félek, hogy nem leszek elég tekintélyes, és a gyerekek nem fognak hallgatni rám. A másik, hogy valamit nem fogok jól csinálni.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen egy ilyen nagy és komplex táborban eltölteni egy hetet úgy, hogy nagyrészt gyerekekre vigyázok, hiszen eddig csak 15-20 fős táborban voltam.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Alkalmas vagyok a feladatokra, és meg tudok állni a saját lábamon egy ilyen kihívásban, amely hatalmas odafigyelést és törődést igényel.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

„Ater megengedte”

Elcsíptük a PEOPLE TEAM négy táboroztatóját, Tanát, Bendegúzt, Danit és Annát. Lássuk, ők miért választják évről évre a PT-tábort! Palcsó…

Még több