Háromévnyi aranyköpés

Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Nem mindig könnyű gyerekekkel foglalkozni, de szerencsére vannak, akik igazán törődnek velük, és segítenek, amikor csak tudnak. Kincsővel a PEOPLE TEAM nyári táborában találkozhattok – táboroztató, és három éve jegyzeteli a gyerekek legviccesebb beszólásait. No de nem csak erről tud mesélni.

Miért fontos a táborozás?

Tökéletes szociális közeg ismerkedni, tanulni, fejlődni, barátkozni. Önállóságra nevel, esetleg kimozdít a komfortzónából, felejthetetlen élményt nyújt sok mosollyal, nevetéssel, életre szóló emlékekkel. Megtanít közösségben élni, alkalmazkodni, másokra figyelni. Feltölt lelkileg, mert bár aktív pihenés, mégis kikapcsolódást, pihenést biztosít.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Légy bátor! Vegyél részt minden programon! Ha valamit nem tudsz vagy nem értesz, ne félj megkérdezni, ne félj segítséget kérni egy táboroztatótól! Ha nem érzed jól magad, akkor is szólj bátran, és segítünk! Érezd jól magad, barátkozz, nevess, énekelj, játssz!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Olvasson el minden infót, mielőtt a gyerekét táborba küldené, tájékozódjon, nézzen videókat, képeket a korábbi évek táborairól, figyelje a véleményeket, amelyek a táborról kialakultak. Bízzon a gyerekében, a táboroztatókban, és engedje el magát arra a bizonyos hétre, hetekre, amikor a gyereke nincs otthon.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Nem volt, sőt. PT-vágyam szokott lenni három intenzív, együtt töltött hét után a tábor végén.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Beszélgetnék vele, elmondanám neki, hogy megértem, amit érez, teljesen normális, saját példákat hoznék a régi táboros érzéseimből, élményeimből.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igeeen!

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A büfé pultja mögött van.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Egy év (általában) után újra látom a régi PT-seket, legyenek azok gyerekek, táboroztatók stb.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Jókedvet, proaktivitást, csupa napsütést. Élményt, segítőkészséget, érdeklődést egymás/mások iránt. Elvárom, hogy mindenki tisztában legyen a feladataival, és elvégezze azt, így táborozónak, táboroztatónak is könnyebb „létezni”.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Elbeszélgetek vele erről, elmondanám neki, hogy amit tesz, az bosszantó, megpróbálnám ezalatt kideríteni azt is, hogy miért csinálja. Remélem, közös nevezőre jutnánk valahogy, volt már rá példa. A másik bevált „recept” a figyelmen kívül hagyás. Nem reagálok a viselkedésére úgy, ahogy ő gondolja, elvárja, ezért befejezi (talán).

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Jókedv, energia, türelem, nyári ruhák, nyitottság, „régi” emberek, zene, mosoly, fagyi, játékosság, pizzatallér, alkalmazkodóképesség, jegeskávé sok tejjel.

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Három éve listát vezetek a gyerekek aranyos beszólásairól, mondatairól.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Amikor valaki először jön egy hétre, de elmondja, hogy ő jövőre háromra (!) szeretne jönni, mert olyan jó itt. Vagy amikor 2021-ben egy erdélyi gyerekre lettem figyelmes, összebarátkoztunk, aztán a hátralévő időben folyamatosan azt várta, hogy társalogjunk és fagyizzunk („Kincső, most van időd beszélgetni?”).

Tartasz valamitől?

Hogy sírni fogok, mert sajnos idén csak egy teljes hetet tudok ott lenni. De visszajövök!

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Kivel mi történt az elmúlt egy évben, a gyerekek közül jönnek-e a régi, ismert(ebb) arcok, illetve idén hány doboz pizzatallér fogy el naponta.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Ez a tábor is a legjobb lesz, mint minden eddigi! Egy hetet ki lehet bírni kevés alvással, sok kávéval és vízzel.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Interjú

„Ater megengedte”

Elcsíptük a PEOPLE TEAM négy táboroztatóját, Tanát, Bendegúzt, Danit és Annát. Lássuk, ők miért választják évről évre a PT-tábort! Palcsó…

Még több