Mit csináljon a gyerek nyáron?

Egyebek
Mit csináljon a gyerek nyáron?

A vakáció 10 hete sok szülő rémálma. Vajon mi köti le igazán a csemetét? Ha téged egy igazán kíváncsi gyermekkel áldott meg a sors, aki szívesen szerel, esetleg érdeklik a fizikai és kémiai kísérletek, illetve az elektromosság, nem utolsósorban a kalandok, akkor ezt a 3 ötletet neked gondoltuk ki: ezek garantált elfoglaltságot kínálnak számára a nyári szünetben.

Egy tábor kis zseniknek

Főként a fiúknak, de akár a lányoknak is jó választás a robotépítő vagy robotprogramozó tábor, ahol a 9-12 éves gyerekek megtapasztalhatják, milyen érzés önállóan kigondolni és létrehozni saját rendszereket, illetve saját robotot építeni.

A táborban a robotépítők csoportvezetői az első napon átbeszélik a gyerekekkel, hogy kit mi érdekel leginkább a robotika és a programozás témájában, majd személyre szabott iránymutatást állítanak fel együtt: megtervezik, hogyan valósíthatók meg az önálló vagy közös projektek a tábor végéig. A cél minden esetben egy önjáró, irányítható, előre kigondolt paraméterek alapján működő, automatizált szerkezet megalkotása. A táborozók megtanulják a robotika alapjait, megismerkednek különféle alkatrészekkel, elemekkel, eligazítást nyernek a LED-ek és a kapcsolók világában, de a szenzorokkal, az áramkörökkel és a motorokkal, sőt például drónokkal is megismerkedhetnek közelebből.

Egy sorozat, ami a felnőtteknek is sok újat mond

Az HBO Go-n látható Az ifjú Sheldon (Young Sheldon) – igazi családi sorozat legfeljebb huszonegynéhány perces epizódokkal. Az ifjú Sheldon az Agymenők (The Big Bang Theory) előzményszériája, amelynek a 9 éves Sheldon Cooper és a családja a főszereplői.

Sheldon matekzseni. Nincs könnyű élete, hisz Texasban él, ahol a templomba járás és az amerikai foci a menő. Amíg a (cseppet sem átlagos) kissrác inkább csak okosodna és az univerzumot tágítaná, a családjának létfontosságú, hogy a fiú beilleszkedjen, alkalmazkodjon az osztálytársaihoz és általában az átlagos világhoz. Persze Sheldon zsenijéhez egyik kortásra sem ér fel: iskolatársai, a felnőttek, de még a tulajdon szülei számára is afféle csodabogár, így a történet bővelkedik konfliktusokban és vicces helyzetekben.

A már megtekinthető két évadból (2017–2019) sokat tanulhatunk az elfogadásról, a világról és persze a matematikáról meg a fizikáról. Az sem hátrány, hogy mindezt egy kilencévestől kapjuk olyan stílusban, hogy a nevetőizmaink komoly megpróbáltatásokra számíthatnak.

Egy könyvsorozat, amely egész nyáron leköti a gyereket

A 39 kulcs egy tizenegy részes könyvsorozat – tele izgalmas csavarral. Ráadásul minden kötetet más jegyez, így a történet gyakran nem úgy folytatódik, ahogy rutinos olvasóként számítanánk rá.

Az első részben megismerjük Amyt és Dant, a testvérpárt, akiknek a családjáról kiderül, hogy az egyik leghatalmasabb dinasztia a történelemben. A gyerekek feladatot kapnak: a család erejének forrását kell felkutatniuk, ami csak úgy lehetséges, ha meglelnek 39 kulcsot. Ám a kulcsokat nem csupán ők keresik…

A kulcsokért folytatott hajszában a testvérek Ausztráliától Kínáig temérdek különleges helyszínre eljutnak, miközben a kódfejtéstől az idegennyelv-ismeretig számtalan képességet és tudást elsajátítanak. Az utolsó kötetig izgalmas regényfolyamban kiderül, mennyire összetartó a két gyerek, és hogy mennyire számíthatnak a családjuk segítségére a megpróbáltatások során.

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Az igazi meleghozó

Március 21-e több szempontból is jeles nap, szinte mindenki várja. Ekkor kezdődik a csillagászati tavasz az északi féltekén. A nap-éj…
PEOPLE TEAM tábor
Egyebek

Táborozni most

Napjainkban is nagyon sikeresek a táborok, mert a szervezők meg tudják találni azokat a témákat és programokat, amik korunk gyermekeit…

Még több